Credits: Pief WeymanCredits: Pief Weyman

Zwarte Tulp: seizoen 1

door • 03/06/2015 • RecensiesReacties (0)1963

Cast Huub Stapel, Linda van Dyck, Anna Drijver, Roeland Fernhout, Carolien Spoor, Benja Bruijning, Pim Lambeau, Puck van Stijn, Gijs Naber, Marcel Musters, Renée Fokker, Abbey Hoes, Willem Voogd en Raymond Thiry
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 12
Zender Videoland (Nederland)

Plot De familie Vonk en de familie Kester zijn beiden werkzaam in de tulpenbollen-sector. De familie Vonk houdt zich bezig met het kweken van bollen, de familie Kester in het kopen en doorverkopen. Vijftien jaar geleden kwamen de broer en schoonzus van Henk Kester (Marcel Musters) om het leven. Omdat hij Luuk Vonk  (Huub Stapel) als schuldige ziet, zijn de twee families sindsdien rivalen. Wanneer Vonk een zeldzame zwarte tulp in handen lijkt te hebben, versterkt de vete, en worden langzaamaan mysteries uit het verleden ontrafeld.

Memorabele quote Kat (Carolien Spoor): “Kan het bedrijf niet gewoon worden verkocht?”
Emma (Anna Drijver): “Kan zij niet gewoon worden verkocht?”

Opvallend Zwarte Tulp is de eerste Nederlandse serie die speciaal voor video on demand-dienst Videoland is geproduceerd en alleen online te zien is. De serie is geïnspireerd op het boek La tulipe noir van Alexandre Dumas.

Hoe zit het in elkaar? De serie begint met een flashback, om de kijker te laten zien wat er vijftien jaar geleden precies heeft plaatsgevonden. Vervolgens zijn we terug in het nu en staan de ontwikkelingen tussen de twee families centraal, waar de verhalen af en toe versterkt worden met behulp van een flashback.

Waarom wel? Mysteries, wij houden ervan! En daarvan heeft Zwarte Tulp er genoeg. Hoewel de kijker vaak al snel een antwoord krijgt, krijgen de personages dat nog niet en dat maakt het interessant. Vlak na het kweken van de eerste zwarte tulp overlijdt Luuk plots. Hoewel de kijker weet hoe Luuk aan zijn einde is gekomen, blijft dat voor de personages tot het einde een groot vraagteken, wat ervoor zorgt dat er wrijving ontstaat binnen de familie. Na de dood van Luuk ontrafelt het mysterie voor de kijkers zich pas echt. Een deel van zijn erfenis komt namelijk niet terecht bij diegenen waarvan je het verwacht. Waarom? Hoewel de twee families loodrecht tegenover elkaar staan, zorgt de dood van Luuk voor wat binding. Beetje bij beetje komen we meer te weten over wat zich in het verleden heeft afgespeeld, maar dit gebeurt niet zonder de nodige plot-twists. Anna Drijver gaf het al aan in een interview met SERIEVISIE: steeds wanneer je denkt te weten hoe het verhaal verder gaat, weet je dat toch weer niet. Gelukkig is daar Emma’s (Anna Drijver) dochter Jisanne – ontzettend goed vertolkt door Puck van Stijn – die met haar overleden opa blijkt te kunnen communiceren, waardoor de losse eindjes aan elkaar geknoopt kunnen worden. En de cast van Zwarte Tulp is natuurlijk ook niet mis, het zijn stuk voor stuk goede acteurs, en wij hebben ontzettend moeten lachen om de uitspraken van demente oma Roos (Pim Lambeau).

Waarom niet? Wij hadden soms het idee dat het verhaal een aantal stukjes miste, die we wel hadden moeten zien. Zo reageerden personages wel eens op een hele vreemde manier, waarvoor wij helemaal geen aanleiding zagen. Dit zorgt niet voor grote vraagtekens, maar wel voor wat huh?-momentjes. En hoewel de wereld heel realistisch wordt neergezet, ook al zien we Luuk steeds terug als ‘geest’, bevat de serie ook een aantal hele vreemde gebeurtenissen, die niet veel toevoegen aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Zo ziet Jisanne een tulp bloeden en laat de overleden Luuk ineens een aantal tulpen uit de grond schieten. Wat ons betreft hadden ze het mogen houden bij het wat simpelere paranormale. Daarnaast had Huub Stapel, ook als ‘geest’, van ons een grotere rol mogen hebben. Misschien in een tweede seizoen?

Blijven kijken? Deze eerste reeks van Zwarte Tulp hebben we in no time bekeken, dus wij willen niets liever dan een tweede seizoen om te bingewatchen. Kom maar op, Videoland!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.