Credits: ABC FamilyCredits: ABC Family

Waarom spin-offs niet meer weg te denken zijn

door • 07/10/2013 • FeaturesReacties (0)381

Zoals iedereen die ooit iets was tegenwoordig een biopic krijgt, is er van elke populaire tv-serie op dit moment wel een spin-off in de maak. Na seriemoordenaars zijn spin-offs de nieuwste trend in televisieland, hoofdredacteur Steffie verklaart waarom.

Even leek het er op dat prequels het helemaal zouden worden in Hollywood. Met series als The Carrie Diaries, Bates Motel en Hannibal kregen we ineens een inkijk in de levens van de ons zo bekende personages, maar dan voordat we alles over ze wisten. Want hoe kwam Carrie in New York terecht en waarom werd Norman Bates toch zo’n psycho? Toch werden prequels niet groter dan series met het onderwerp seriemoordenaars, in Bates Motel en Hannibal werden de trends trouwens gecombineerd. En nu zijn daar ineens de niet meer weg te denken spin-offs.

Ik heb het niet over series als CSI, Law & Order en NCIS. Dat er in elke stad boeven rondlopen, weten wij als kijker op zich ook wel. Dat betekent alleen niet dat de series zich net zo snel als misdaad hoeven te verspreiden. Dat NCIS ook gangsters in New Orleans wil gaan vangen, laat ik dus maar even voor wat het is. Er staan gelukkig meer spin-offs op de planning. Breaking Bad, Pretty Little Liars, The Walking Dead, The Vampire Diaries en Once Upon a Time. Het zijn series die in niets op elkaar lijken, maar er allemaal een broertje of zusjes bij krijgen. Waarom? Simpel. Omdat wij er met z’n allen maar geen genoeg van krijgen.

En wie denkt dat spin-offs van komedies niet bestaan, heeft het mis. ABC wil namelijk de familie van Modern Family uitbreiden. Al heeft het mogelijke project weinig met het origineel te maken. Dit is dus typisch zo’n gevalletje van meeliften op het succes van. Slim van het netwerk natuurlijk, want kijkers lopen meestal wel warm voor iets dat afgeleid is van hun favoriete serie. Het zou over Phils riviaal Gil Thorpe moeten gaan, die vorig seizoen in twee afleveringen te zien was.

Once Upon a Time in Wonderland     Credits: Jack Rowan / ABC

Once Upon a Time in Wonderland – Credits: Jack Rowan / ABC

In het geval van AMC heeft het ook met loslaten te maken. Het netwerk wil gewoon geen afscheid nemen van hitserie Breaking Bad, en geef ze eens ongelijk. De dramaserie bracht hen ongekende kijkcijfers, lovende kritieken en bovendien baanbrekende televisie. Dat opgeven is niet makkelijk en daarom is daar Better Call Saul, weer zo’n combinatie van een prequel en een spin-off. We kunnen daarin Saul Goodman namelijk in zijn jongere jaren volgen.

Het komt ook doordat sommige personages eigenlijk gewoon hun eigen show verdienen. Vaak natuurlijk omdat de fans meer van bepaalde karakters willen zien. Zo waren de kijkers van The Vampire Diaries weg van de afleveringen die zich focusten op Klaus. Voordat Joseph Morgan met zijn ogen kon knipperen had hij ineens zijn eigen serie. Natuurlijk speelt geld daarnaast altijd een rol. Spin-offs zijn redelijk goedkope successen, want kijkers lopen trouw met de nieuwe series weg en de talentvolle teams zijn al binnen het netwerk. ABC Family krijgt er met Ravenswood geheid een kijkcijferhit bij. Pretty Little Liars wordt voorafgaand uitgezonden en leidt de spin-off zo mooi in, acteur Tyler Blackburn verhuist mee en producent I. Marlene King is ook weer bij het project betrokken.

En zoals dat met elke trend gaat, steken de netwerken elkaar aan. Als zij het doen, kunnen wij toch niet achterblijven? Voorlopig lijkt het succes van de spin-off nog niet over, dus hoop ik stiekem op eentje van Mad Men met Sally Draper of een One Tree Hill-vervolg rondom Jamie Scott. I’m telling you, those kids are next.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.