Credits: Sundance ChannelCredits: Sundance Channel

Waarom Rectify de beste serie van dit jaar is

door • 18/06/2013 • FeaturesReacties (0)368

Voor wie het nog niet door had, hoofdredacteur Steffie is helemaal weg van Rectify. Ze vindt dat Sundance Channels nieuwste serie het beste is dat televisie op dit moment te bieden heeft. Waarom Rectify haar favoriete tv-serie van dit moment is en het de jouwe ook zou moeten zijn.

In de recensie kwam ik woorden tekort en een talkshow heb ik niet, dus schrijf ik hier maar een ode aan mijn nieuwe lievelingsserie. Terwijl iedereen maar over Game of Thrones blijft praten, ontdekte ik Sundance Channels Rectify, dat in niets op de HBO-serie lijkt. Wat overigens niet wil zeggen dat wie van die serie geniet, dat niet van Rectify zal doen. Iedereen zou deze prachtige dramaserie een kans moeten geven.

In Rectify komt Daniel Holden (Aden Young) door nieuw DNA-bewijs vrij nadat hij negentien jaar vast heeft gezeten voor de verkrachting en moord op zijn toenmalige vriendinnetje. Het betekent echter nog niet dat hij is vrijgesproken en dus roept zijn vrijlating veel vragen op in de gemeenschap. Hoewel het klinkt als het zoveelste misdaaddrama, is het alles behalve dat. De serie laat het whodunnit voor wat het is en ontvouwt zich tot een intens drama dat zich vooral op de emotionele impact van Daniels vrijlating richt. Het is haast een karakterstudie.

Iedere schrijver die zegt dat hij of zij niet de bedenker van Rectify zou willen zijn liegt. Ik had zeker de schrijver van deze serie willen zijn, al zou ik met slechts één aflevering ook genoegen nemen. Ray McKinnon, die naast het bedenken en schrijven ook nog de seizoensfinale regisseerde, verdient eindeloos veel complimenten voor zijn schrijfwerk. Hij snapt het genre en nog beter begrijpt hij waar het medium televisie perfect voor dient: het ontwikkelen van personages.

En wat worden die personages in slechts zes afleveringen al ontzettend sterk neergezet. Aden Young is de grote verrassing van dit jaar. De acteur gaat eigenlijk al jaren mee in het vak, maar de Australiër speelde tot nu toe vooral rollen in eigen land. Met Rectify verandert dat hopelijk voorgoed, want hij verandert met deze rol een hele manier van spelen. Hij liet me meerdere malen huilen en ik glimlachte op schaarse momenten dat hij dat deed. Nog nooit heeft een personage mij zo geraakt.

Alleen al de camera die op zijn gezicht focust of hem tijdens een wandeling volgt, zorgt voor magie op het scherm. Zijn blikken zo intens, zijn spel zo groots in alle kleinheid. Hij laat geen moment liggen en zorgt voor een prachtige schets van een getekende, verwarde, maar ergens hoopvolle man. Vaak komt hij wereldvreemd over, maar nooit is hij te ver weg. Hij is dan wel ongrijpbaar, toch laat hij mij niet los.

Dat is iets dat Abigail Spencer, die inderdaad kleine rollen in Mad Men en Suits had, ook niet deed. Zij laat ook zien hoe goed ze eigenlijk is. Haar personage is er één van uiterste en biedt daarom veel ruimte. Amantha is zowel sterk als fragiel. Dat laatste is ook de beste omschrijving van haar spel, dat zo breekbaar aanvoelt dat het soms haast pijnlijk wordt.

Maker McKinnon snapt ook dat televisie betekent dat je tijd kan nemen. Tijd voor stilte, die op momenten zelfs poëtisch is. De tijd om prachtige beelden te draaien, die stuk voor stuk ingelijst zouden moeten worden. Ik moet haast een woordenboek openslaan om nieuwe woorden te zoeken die aangeven hoe betoverend, adembenemend en overweldigend dit is. Ooit werd over series als Mad Men en Breaking Bad gezegd dat ze baanbrekend zijn, maar Rectify gaat daarin nog veel verder. Dit is met al zijn originaliteit en puurheid, een echte game changer.

Elke tv-serie die ik nu kijk, hoe goed ook, valt daarom stiekem een beetje tegen. Gelukkig komt er een tweede seizoen aan, al moet ik daar nog maanden op wachten. Stiekem benijd ik jullie wel, want jullie kunnen alles nog voor de eerste keer zien.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.