Credits: FoxCredits: Fox

Waarom je naar Firefly moet kijken

door • 26/07/2013 • FeaturesReacties (0)518

Een game over de tien jaar geleden gecancelde serie Firefly. Dit nieuws zorgde vorig weekend op Comic-Con voor veel oproer. Normaal gesproken worden alleen toekomstige films en series aangekondigd, waar nerds zoals wij blij van worden, zoals een film waarin Batman en Superman het tegen elkaar opnemen zOMG. Maar dit jaar dus een stap in het verleden. Hoewel Firefly na een half seizoen in 2003 werd stopgezet, kent de serie nog steeds een gigantische schare fans. Waarom is deze serie zo populair? Yves besloot om de veertien legendarische afleveringen te bekijken.

Firefly zal in eerste instantie niet veel mensen wat zeggen. Toch is de fanbase groot, compleet met eigen fansites en role-playing bijeenkomsten. Zender Fox zond de serie in 2002 uit, maar trok er in 2003 door tegenvallende kijkcijfers de stekker uit – iets waar de fanboys nog steeds woedend om zijn. Ook recensenten waren gek op de serie en prezen bedenker en schrijver Joss Whedon zijn zelfbedachte universum in. Maar hoe kan een half afgesloten serie zoveel mensen in zijn greep houden? Wat is er zo bijzonder aan Firefly?

De serie, waarbij we kapitein Malcolm Reynolds en zijn team volgen terwijl ze illegale goederen proberen te smokkelen, maakt in de eerste paar aflveringen lang niet de hype (die dus al tien jaar duurt) waar. Firefly is een sciencefiction western, wat precies inhoudt wat je denkt: er wordt geschoten – weliswaar met lasers –, de wereld is bezaaid met shady figuren en er zijn veel stofwolken. In plaats van te reizen tussen dorpjes en steden, reist het gezelschap echter van planeet naar planeet.

Klinkt spannend? Niet echt. En Firefly is ook niet meteen boeiend om naar te kijken. Het tempo ligt laag, de dialogen lijken soms door een kleuter te zijn geschreven en de effecten zijn niet altijd even sterk. Het acteren laat hier en daar ook te wensen over. Vooral hoofdrolspeler Nathan Fillion is lang niet altijd overtuigend. De anderhalf uur durende pilot Serenity is dan ook even doorbijten.

Maar naarmate de serie vordert trekt het universum van Firefly je langzaam steeds meer naar binnen. Details beginnen je op te vallen, het zelfverzonnen taaltje wat zo nu en dan wordt gesproken begint logisch te klinken en de onderlinge relaties tussen de leden van de crew worden interessant. Firefly is een dramaserie, bedenk je je na zes afleveringen. En dan vallen de stukjes op zijn plaats. Het verhaal over een totalitaire staat die zijn macht uitoefent over meerdere planeten blijkt veel boeiender en rijker als een verstekeling aan boord komt, die door deze machthebber is misbruikt. De karakters worden elke aflevering meer uitgediept en je betrapt je erop dat je nu wel moet lachen om de grapjes die je eerst zo flauw vond.

Firefly is naast een goede western en scifi ook een uitstekende dramaserie, en belangrijker, eentje die de tand des tijds heeft overleefd. Maar toch er blijft iets raar. Na de laatste aflevering van het eerste seizoen werd het verhaal afgekapt. Er is niets afgerond en niks duidelijk. Alsof je moet stoppen, halverwege een boek. Hoe kan zo’n serie dan toch blijven boeien?

Is het niet misschien zo, dat Firefly door het plotselinge cancelen door Fox de illegaliteit werd ingedrukt, net als Malcolm Reynolds en zijn crew dat zijn? Werd de serie niet precies waar het over ging? Een groep outlaws, altijd op de vlucht voor de totalitaire macht? Firefly’s cultstatus is dan voornamelijk te danken aan het feit dat de (anti)held ruw werd afgekapt door de evil studiobazen. Joss Whedon is onze Malcolm Reynolds, een stoere space-cowboy die doet wat hij zelf wil, en zich niks van anderen aantrekt. En zoals zijn crew in voor- en tegenspoed bij Reynolds blijft staan, zo blijven de Firefly-fans naast hun leider Whedon staan. En zal Firefly over een decennium nog steeds gekeken worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.