Credits: Jonathan Hession / History ChannelCredits: Jonathan Hession / History Channel

Vikings: seizoen 1

door • 22/07/2013 • RecensiesReacties (0)1054

Cast Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgard en Gabriel Byrne
Genre Actie/drama
Speelduur
 
60 minuten
Aantal afleveringen
 
9
Zender 
History Channel (Canada)
Awards 
Geen

Plot 
De Viking Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), een simpele boer maar een geweldige krijger, is het zat om alsmaar naar het arme Oosten te gaan om te plunderen. Tijd voor verandering. Samen met zijn vrienden vaart hij stiekem de gevaarlijke route naar het Westen. Maar als Ragnar terugkomt met een boot vol rijkdommen en een Engelse priester, krijgt hij problemen met zijn stamhoofd (Gabriel Byrne).

Memorable quote Floki tegen Earl Haraldson: “Ragnar Lothbrok challenges you to meet him in single combat..”

Opvallend Het kleine broertje van de bekende Alexander Skarsgard (Eric in True Blood), Gustaf Skarsgard, speelt Floki en komt echt uit het land der Vikingen: Zweden. En oja, Floki is een woordspeling op de Germaanse god Loki; de halfbroer van Thor.

Hoe zit het in elkaar? Laten we eerlijk zijn; het is geen Game of Thrones. Niet tien verhaallijnen en ontelbare hoofdpersonen, maar een redelijk simpel verhaal: Ragnar op weg naar de overwinning. Maar dit betekent niet dat de serie voorspelbaar is, juist het tegenovergestelde. Je weet als kijker nooit wat er achter de mysterieuze blauwe ogen van Ragnar schuilt.

Waarom wel? De Australische Travis Fimmel is duidelijk de ster van deze serie. Hij speelt zijn complexe karakter zo goed dat het hele verhaal erg geloofwaardig overkomt. Hij is niet de eenzijdige, bloeddorstige viking die we wel vaker in films tegenkomen, maar een familieman die alles voor zijn gezin over heeft. De interactie tussen Ragnars familie en de gekidnapte priester geeft het geheel daarom een extra dynamiek: hoe moeten zij omgaan met deze vreemdeling? Eindelijk een spannende en realistische serie over Vikings.

Waarom niet? Al doen de makers nog zo hun best, lang niet alles klopt volgens de geschiedenisboeken. Verder is de relatie tussen Ragnar en zijn jaloerse broer Rollo een beetje voorspelbaar. Ook worden een aantal shots van bergen en bomen vaak herhaald. Maar wat maakt dat eigenlijk uit? De show is spannend en heeft diepgang. Goed genoeg voor ons.

Blijven kijken? Simpelweg: Ja. Het is een kwalitatief goede serie en de makers leggen genoeg lijntjes uit voor volgende seizoenen. Ragnar heeft duidelijk nog veel grotere plannen. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.