Credits: HBOCredits: HBO

Veep: seizoen 1

door • 17/06/2013 • RecensiesReacties (0)384

Cast Julia Louis-Dreyfus, Anna Chlumksy, Tony Hale, Reid Scott, Timothy Simons, Matt Walsh en Sufe Bradshaw
Genre Komedie
Speelduur 30 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender HBO (Amerika/Nederland)
Awards Primetime Emmy Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Komedieserie (Julia Louis-Dreyfus)

Plot Voormalig senator Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) is de kersverse vice-president van de Verenigde Staten en ondervindt keer op keer dat dit eigenlijk niet helemaal is wat ze ervan had verwacht.

Memorable quote Selina: “Did the president call today?” Sue: “No.”

Opvallend Na meerdere pogingen zichzelf te onderscheiden als veelzijdig actrice, de één met wat meer succes dan de andere, is het eerste wat je denkt als je Julia Louis-Dreyfus (Selina Meyer) ziet nog steeds: Elaine! Het blijft natuurlijk moeilijk om aan zo’n super succesvolle rol te ontsnappen als die zij had in Seinfeld. Dat zal haar wederom niet helemaal lukken, ondanks dat in deze serie een totaal andere Louis-Dreyfus laat zien. Je ziet een grovere, hardere versie van Elaine, die nog net niet over lijken gaat. Of deze rol de gewonnen Primetime Emmy Award waard is, daar hebben wij onze twijfels over.

Hoe zit het in elkaar? Los van het optreden van Louis-Dreyfus begint de serie vrij suf. Vanaf de derde aflevering wordt het wel wat sterker: in plaats van drie keer lachen per aflevering, lach je vier keer per aflevering. Desondanks zijn de grappen wel vlijmscherp en het resultaat van uitstekend schrijfwerk, maar het is de vraag of dit genoeg is om een goed lopende komedieserie neer te zetten. Ondanks dat de vice-president en de president in de werkelijkheid een nauwe samenwerking ondervinden, maakt de tevens naamloze president in Veep niet eenmaal een verschijning in het hele eerste seizoen.

Waarom wel? Veep laat zien wat er zich afspeelt op een toch wel belangrijke afdeling van de Amerikaanse politiek, het vicepresidentschap. Met uiteraard een komische twist, waardoor liefhebbers van politiek, en met name Amerikaanse politiek, een vermakelijke serie kunnen vinden in Veep.

Waarom niet? De serie kent weinig dieptepunten, maar daarentegen ook weinig hoogtepunten. Het is zo goed als elke aflevering hetzelfde liedje, dus het wordt al snel erg voorspelbaar. En dat terwijl je juist met komedie zo veel kanten op kunt gaan. Een gemiste mogelijkheid voor bedenker Armando Iannucci. Het grove taalgebruik tussen hoge functionarissen is de eerste drie keer wel leuk, maar dan heb je het ook wel weer gezien. De formule die elke steengoede en succesvolle komedieserie bezit, mist bij deze serie een paar ingrediënten. Wat die succesformule precies is weten wij ook niet, maar Veep heeft ‘m niet.

Blijven kijken? Ondanks goede pogingen om de vice-president in leuke en uitdagende situaties te laten belanden, verrast de serie eigenlijk geen moment. En dat is wat de kijker wil, dat is wat komedie is: je kijkers blijven verrassen. Dit gebeurt in Veep niet en dus raden wij ten strengste aan om het tweede seizoen van deze middelmatige serie lekker links te laten liggen.

Het eerste seizoen van Veep is vanaf 12 juni 2013 verkrijgbaar op DVD en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.