Credits: EOCredits: EO

Van Gogh; een huis voor Vincent: pilot

door • 12/03/2013 • RecensiesReacties (0)521

Cast Barry Atsma, Jeroen Krabbé, Betty Schuurman en Anne Prakke
Genre Drama
Speelduur 45 minuten
Première 11 maart 2013
Zender Nederland 1 (EO)

Plot In de vierdelige serie Van Gogh; een huis voor Vincent zien we het leven van kunstschilder Van Gogh door de ogen van diens neef en enige erfgenaam, Vincent Willem, die leefde van 1890 tot 1978.  Hij geeft niet om kunst en ziet geen schilderijen maar geld in Van Goghs erfenis, die verkoopt hij het liefst om de eerste hogesnelheidslijn op poten te krijgen. De afgunst die hij aanvankelijk voor zijn oom heeft, maakt echter langzaam maar zeker plaats voor bewondering naarmate hij meer over hem te weten komt door brieven, tekeningen en schilderijen.

Opvallend De daadwerkelijke familie Van Gogh is niet gecharmeerd van de serie. In het AD van vandaag valt te lezen hoe Johan van Gogh, vader van Theo van Gogh en zoon van de neef van de kunstschilder, er over denkt. Zijn vader wordt in de serie neergezet als iemand zonder hart voor de kunst, die daardoor de schilderijen van de hand wil doen. Niets is minder waar volgens Johan. De EO zegt op hun beurt dat zij wel degelijk research hebben gedaan en de serie ‘ietwat gedramatiseerd’ is.

Waarom wel? Het geeft, ondanks de verzonnen aspecten, een mooi inzicht in een stuk Nederlands trots. De hoofdrolspelers Atsma (Van Gogh) en Krabbé (Vincent Willem) zorgen voor het acteerwerk zoals we dat van hen zijn gewend en we zien een stuk geschiedenis eens vanuit een andere hoek. Het is een rustieke dramaserie met een educatief karakter, een genre dat goed kan aanslaan bij een oudere doelgroep.

Waarom niet? De raamvertelling zit vooralsnog prima in elkaar, maar zorgt wel voor vluchtigheid. De levenspassages komen in een rap tempo voorbij. Hierdoor kan er wel veel verteld worden in een korte tijd, maar door die tijdsprongen mist er soms wat diepgang. Ook zien wij de toevoeging van deze serie in het rijtje van de al bestaande series en theaterstukken over Van Gogh niet.

Blijven kijken? Misschien omdat het hierna toch nog maar drie afleveringen zijn, maar bijzonder enthousiast is onze jonge redactie niet. Wel denkt ons objectieve oog dat er een oudere doelgroep is die deze mini-serie erg kan waarderen. We geven het volgende week nog wel een kans.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.