Credits: ABCCredits: ABC

Once Upon a Time: seizoen 1

door • 16/02/2015 • RecensiesReacties (0)687

Cast Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Lana Parrilla, Josh Dallas, Robert Carlyle, Jared Gilmore, Emilie de Ravin, Jamie Dornan en Eion Bailey
Genre Fantasy/Drama
Speelduur 43 minuten
Aantal afleveringen 22
Zender ABC (Amerika) Net 5 (Nederland)

Plot Op de dag dat ze 28 wordt, ontmoet Emma Swan (Jennifer Morrison) Henry (Jared Gilmore), haar zoon die ze tien jaar geleden ter adoptie afstond. Henry vertelt Emma dat ze de dochter van Sneeuwwitje (Ginnifer Goodwin) en Prince Charming (Josh Dallas) en de uitverkorene is om een krachtige vloek te verbreken. Emma blijft skeptisch, maar gaat wel met Henry mee naar het dorpje Storybrooke, waar ze burgemeester Regina Mills (Lana Parrilla) ontmoet. Regina is de adoptiemoeder van Henry, maar blijkt ook de Evil Queen te zijn. Al snel raakt Emma verstrikt in een web van raadsels en toverspreuken, als blijkt dat niemand in het dorp zich herinnert wie ze eigenlijk zijn..

Memorabele quote Emma (Jennifer Morrison): “Now you’re telling me I have to save everyone. That is beyond ridiculous.”

Opvallend In 2013 verscheen er een boek over het eerste seizoen van Once Upon a Time, namelijk Reawakened: A Once Upon a Time Tale. Het boek vertelt het verhaal vanuit Emma in Storybrooke en Sneeuwwitje in het Sprookjesbos. Bovendien werden er in 2012 ook twee albums uitgebracht met alle soundtracks van het eerste seizoen van de serie. Later volgde er ook nog een album voor seizoen twee.

Hoe zit het in elkaar? Het verhaal speelt zich af in twee werelden: het Sprookjesbos en Storybrooke, een dorp in onze wereld waar al onze favoriete sprookjesfiguren naartoe zijn verbannen door de Evil Queen. Hierdoor hebben veel acteurs een dubbele rol: hun sprookjesfiguur, maar ook hun personage in de echte wereld. Dat maakt eeuwenoude sprookjesfiguren als Sneeuwwitje en Roodkapje ineens een stuk toegankelijker en moderner.

Waarom wel? Met Once Upon a Time krijg je je wekelijkse portie sprookjes, in een modern jasje. Door de sprookjesfiguren in de echte wereld te plaatsen zijn ze een stuk realistischer en worden de traditionele verhalen minder zwart/wit. De Evil Queen heeft een zachte kant en Sneeuwwitje maakt ook weleens fouten. Bovendien zie je hoe slechte figuren zo bitter zijn geworden, waardoor je meer sympathie voor ze krijgt. De verhalen sluiten bovendien aan op het originele sprookje, met mooie metaforen. Rumple als Belle’s ‘beest’ is bijvoorbeeld briljant bedacht. En van het betoverend goede acteerwerk van Robert Carlyle (Rumplestiltskin) kunnen we maar geen genoeg krijgen.

Waarom niet? In het eerste seizoen komen we er langzaamaan achter dat alle personages uit de sprookjeswereld komen, maar het duurt wel heel erg lang voordat zij er zelf ook achter komen. Omdat wij het al een stuk langer weten, wordt het op een gegeven moment een beetje langdradig. Bovendien vinden wij het maar niks dat de schrijvers personages doden van wie wij net gingen houden! En het spreekt natuurlijk vanzelf dat je wel van fantasy moet houden, anders is Once Upon a Time per definitie niks voor je..

Blijven kijken? Ja. Once Upon a Time is onze favoriete sprookjesserie, met creatieve verhalen en goede acteurs. Meteen door naar seizoen twee dus!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.