Credits: LifetimeCredits: Lifetime

UnREAL: pilot

door • 04/06/2015 • RecensiesReacties (0)2179

Cast Shiri Appleby, Constance Zimmer, Freddie Stroma, Johanna Braddy, Nathalie Kelley, Breeda Wool, Ashley Scott en Josh Kelly
Genre Drama
Speelduur 43 minuten
Première 1 juni 2015
Zender Lifetime (Amerika)

Plot Nadat ze tijdens de seizoensfinale van datingshow Everlasting een meltdown heeft gehad, keert producer Rachel (Shiri Appleby) tegen ieders verwachtingen in weer terug voor een nieuw seizoen. Ze moet zien om te gaan met de druk op de chaotische set, terwijl ze tegelijkertijd ook met zichzelf worstelt. Kan ze dit manipulatieve werk nog wel aan?

Opvallend UnREAL is gebaseerd op de korte film Sequin Raze uit 2013 van Sarah Gertrude Shapiro. De filmmaker was ooit een producer voor de Bachelor en verwerkte haar ervaringen in de korte film, waar ze vervolgens weer een serie van maakte.

Waarom wel? Iedereen heeft wel eens naar een realityprogramma of datingshow gekeken. Ja, ook jij, niet liegen nu. UnREAL biedt een kijkje in wat er echt achter de schermen van Bachelor-achtige programma’s gebeurt. De serie laat zien hoe nep het allemaal is en neemt het wereldje heerlijk op de hak. Van de typecastings (bitchy Brittney, moeder Mary en virgin Faith) tot de genadeloze regisseur die alles voor de kijkcijfers doet en bonussen belooft voor ‘nudity, 911 calls en cat fights’. Daarmee is de serie niet alleen commentaar op de wereld van realityshows, maar ook gewoon lekker soapy. Drama is er namelijk genoeg door wat er allemaal in Everlasting gebeurt. De eerste ‘rose ceremony’ (de rozen zijn hier alleen vervangen door diamanten armbandjes) eindigt al meteen in ongeloof en tranen. Dan is er nog het personage van Rachel, die ons voor en achter de schermen meeneemt. Ze gaat heel ver om een goede show te maken, zo laat ze één van de deelnemers stiekem filmen terwijl ze doet alsof ze een vertrouwelijk gesprek heeft. Toch heeft ze het daar duidelijk moeilijk mee en dat innerlijke conflict gaat zeker nog meer interessante scènes opleveren.

Waarom niet? Drama hoort dus echt bij UnREAL, maar misschien is het af en toe net iets te veel van het goede. Zo wordt de muziek heel vaak heftig aangezet, terwijl we zonder die dramatische tonen ook echt wel doorhebben dat er iets aan de gang is. Hetzelfde geldt voor het schreeuwen en vloeken, het zou best iets minder kunnen om wat subtieler te blijven. Ook zijn er verhaallijnen die we nu al aan zien komen, zoals een bloeiende romance tussen producer Rachel en Adam, de man om wie alle vrouwen in Everlasting strijden. Die verwachte clichématigheid vinden we een beetje jammer. Ook zonder die standaard verhaallijnen is de serie interessant genoeg.

Blijven kijken? Datingshows zijn dan misschien guilty pleasures, UnREAL’s kijkje achter de schermen is dat absoluut niet. Wij schamen ons er totaal niet voor dat we nu al uitkijken naar aflevering twee.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.