Credits: Michael Tackett / CBSCredits: Michael Tackett / CBS

Under the Dome: seizoen 1

door • 02/04/2014 • RecensiesReacties (0)753

Cast Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Natalie Martinez, Britt Robertson, Alexander Koch en Dean Norris
Genre Drama/science fiction
Speelduur 40-45 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender CBS (Amerika)
Awards Geen

Plot Het leven in het dorpje Chester’s Mill gaat zijn gangetje tot er ineens een enorme koepel uit de grond schiet. Er is geen manier om die kapot te maken dus zitten de inwoners gevangen. Binnen de koepel ontstaat een strijd om de macht en een zoektocht naar een manier om de koepel kapot te krijgen.

Memorable quote Julia: “Honestly I’m a little scared. What happens when we run out of everything. What do we do then?”
Barbie: “I don’t know.”

Opvallend Er zijn van veel boeken van Stephen King films of miniseries gemaakt. Under the Dome is de eerste lange serie op basis van een boek van de horrorauteur. Overigens is de serie er losjes op gebaseerd. Niet alle verhaallijnen zijn hetzelfde als in het boek.

Hoe zit het in elkaar? Under the Dome is qua opbouw en vertelstructuur een hele standaard serie. Geen speciale trucjes dus. Tijdens een aflevering schakel je heen en weer tussen verschillende delen van het verhaal die gewoon op chronologische volgorde worden verteld. Er ligt geen nadruk op één personage.

Waarom wel? Het boek van Stephen King was vrij populair, al gaat het over hetzelfde als veel van zijn andere boeken. Hoe veranderen mensen als zich plotseling een nieuwe situatie aandient? Wij kijken ook omdat de koepel een enorm mysterie is en we er toch achter willen komen wat er achter zit. Een beetje zoals we met Lost en het eiland hadden. En de makers zijn goed in cliffhangers. Al gebeurt er tijdens een aflevering niet veel, het einde roept altijd vraagtekens op.

Waarom niet? De serie haalt het niveau van het boek niet. Stephen King is dan wel als uitvoerend producent bij de serie betrokken maar het lijkt ons sterk dat hij zijn akkoord aan de veranderde verhaallijnen heeft gegeven. Het geheel is een stuk ongeloofwaardiger dan het boek en een hoop personages zijn een stuk dommer of minder ver uitgediept dan in het boek.

Blijven kijken? Als je een één-op-één verfilming van het boek verwacht, raden wij je aan om niet te blijven kijken. Daarvoor veranderen de makers er te veel aan. Het mysterie van de koepel is wel intrigerend, maar de verhalen die zich tussen de dorpsbewoners afspelen zijn dat een stuk minder.

Het eerste seizoen van Under the Dome is vanaf 2 april 2014 verkrijgbaar op DVD en wordt uitgebracht door Universal Pictures Benelux.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.