Credits: NetflixCredits: Netflix

Unbreakable Kimmy Schmidt: seizoen 1

door • 19/03/2015 • RecensiesReacties (0)648

Cast Ellie Kemper, Tituss Burgerss, Carol Kane, Jane Krakowski, Lauren Adams, Sara Chase, Dylan Gelula en Sol Miranda
Genre Komedie
Speelduur 22 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender Netflix

Plot Na vijftien jaar vastgezeten te hebben in een ondergrondse sekte, wordt Kimmy Schmidt (Ellie Kemper) samen met drie andere vrouwelijke slachtoffers bevrijd. De media duiken direct op de zogenaamde ‘molvrouwen’ en na een interview in New York City, besluit Kimmy haar verleden achter zich te laten en een nieuw leven te starten in de grote stad. Al snel vindt ze een huisgenoot, Titus (Titus Burgess), en een baan als nanny bij Jacqueline Vorhees (Jane Krakowski).

Memorabele quote Om serieus genomen te worden in een duur restaurant, spreken Kimmy en Titus ‘Frans’. Wanneer er iets te drinken wordt gebracht, antwoordt Kimmy: “Beyoncé.”

Opvallend Hoewel de gehele serie nu in één keer te bekijken is op Netflix, is het oorspronkelijk geproduceerd voor NBC. Unbreakable Kimmy Schmidt heeft de look en feel van een echte NBC komedie en dat is niet vreemd, want de serie is gecreëerd door 30 Rocks Tina Fey en Robert Carlock. Tina Fey creëerde de serie niet alleen, maar gaf zichzelf ook een kleine rol in het verhaal. En er kunnen nog meer 30 Rock-vergelijkingen getrokken worden, want actrice Jane Krakowski speelt de rol van Jacqueline Vorhees, die Kimmy inhuurt als nanny.

Hoe zit het in elkaar? Hoewel dit eerste seizoen een kleine verhaallijn heeft dat door het hele seizoen loopt, van Kimmy’s bevrijding tot de veroordeling van de kidnapper, staat iedere aflevering redelijk op zichzelf. Kimmy beleeft steeds iets nieuws, wat vaak al uit de titels van de afleveringen te halen is: Kimmy kisses a boy, Kimmy goes to school etc. Bijna de gehele serie speelt zich af in het nu, maar af en toe zijn er korte flashbacks naar Kimmy’s tijd in de bunker, om de kijker een beeld te geven van hoe haar leven daar was.

Waarom wel? Het beste aan deze serie is eigenlijk dat het soms zó absurd en overdreven is, dat het hilarisch wordt. Daarnaast maakt Ellie Kemper toch wel echt de show, ze maakt van Kimmy een charmant en geliefd personage. Vooral in de eerste afleveringen zorgt ze voor grappige situaties, omdat ze zich als 29-jarige nog gedraagt als een jong meisje uit de jaren ’90. Ze gaat naar een snoepwinkel voor avondeten, koopt sneakers met lichtjes erin en heeft, door haar naïviteit, vaak geen idee waar mensen het over hebben. “Hey Red, you’re making me wish I was those jeans!”, zegt een bouwvakker tegen haar. Ze reageert met: “I wish I was your yellow hat!” “What?” “It’s my favorite color.” Hoewel Kimmy zoveel heeft meegemaakt, ziet ze alles positief in. En dat terwijl de mensen die ze in New York ontmoet, eigenlijk niets anders doen dan klagen. De serie zorgt er echt voor dat je je leven rooskleuriger gaat zien.

Waarom niet?
De charme van de show is eigenlijk ook een beetje het minpunt: het is ons soms iets té flauw en overdreven. Wij keken elkaar een paar keer vragend aan, wanneer er weer iets vreemds gebeurde. De eerste afleveringen kunnen we het overacteren nog wel waarderen, maar op een gegeven moment kan het toch wel gaan irriteren. En we zeiden het al in de pilotrecensie: we missen toch een beetje meer diepgang wat betreft het vijftien jaar opgesloten zitten in een ondergrondse bunker.

Blijven kijken? Daar zijn we fudging zeker van! Wij hadden het eerste seizoen in no time bekeken, Unbreakable Kimmy Schmidt is nu al onze favoriete guilty pleasure.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.