Credits: ABC / Mario PerezCredits: ABC / Mario Perez

Tv van toen: Lost

door • 12/04/2014 • FeaturesReacties (0)418

Vroeger was echt niet alles beter, maar sommige tv-series wel. In tv van toen blikken we terug op televisieseries die we ooit keken en eigenlijk nog steeds zo goed zijn, dat we af en toe weer een aflevering opzetten, ook al hebben we die al tien keer gezien.

In 2004 waren miljoenen kijkers getuige van een vliegtuigcrash. Vlucht 815 van Oceanic stortte neer op een onbewoond eiland. Met deze eerste aflevering werden we een spannende dramaserie ingetrokken. De overlevenden van de crash vulden de serie met zes spannende seizoenen. Om de serie aflevering na aflevering leuk te houden heeft J. J. Abrams, één van de breinen achter de serie, een mysterieus eiland gecreëerd.

In de serie worden alle hoofdpersonen, een selectie van de overlevenden, per aflevering apart behandeld. Door middel van flashbacks en flashforwards krijg je een kijkje in het leven van de overlevenden. Elk personage heeft zijn eigen verhaal. De overlevenden zijn allemaal erg anders qua karakter en dit zorgt in de serie voor spannende situaties. Ook alle gebeurtenissen op het eiland laten je regelmatig op het puntje van je stoel zitten.

Lost is een van de duurste series ooit gemaakt. Dit komt onder andere door de cast van ongeveer zeventig acteurs en actrices, waaronder Matthew Fox, Josh Holloway, Evangeline Lilly, Terry O’Quinn en Dominic Monaghan. De pilot zou tussen de tien en veertien miljoen dollar gekost hebben.

De serie werd gelukkig goed ontvangen, dus was het geld het zeker waard. De laatst aflevering van de serie werd in 2010 uitgezonden, maar toch lijkt iedereen de serie nog goed te kennen. Het eerste seizoen had in Amerika meer dan vijftien miljoen kijkers en bij het laatste seizoen keken er per aflevering gemiddeld nog elf miljoen mensen. De serie won onder andere elf Primetime Emmy Awards, dertien Saturn Awards, een Golden Globe award en een BAFTA-award.

De critici waren dan ook vooral positief. De verhaallijn werd geprezen en ook het neerzetten van de karakters werd gewaardeerd. De Los Angeles Times vond na seizoen een dat de serie goed inspeelde op de angsten van de mens (de angst om te vliegen, angst om verlaten te worden en de angst voor het onbekende). Deze elementen kwamen ook herhaaldelijk terug in het eerste seizoen. Ook over seizoen twee waren critici vooral positief.

Alleen in het derde seizoen was er meer kritiek. Er werden te veel mysteries gecreëerd en te weinig vragen beantwoord. Dat de karakters uit seizoen een minder in beeld kwamen viel ook niet echt goed bij de kijkers. De schrijvers veranderden een aantal dingen in het script en met succes. Vanaf het vierde seizoen werd de serie weer overladen met positieve reacties. En dat terwijl het vierde seizoen van Lost maar veertien afleveringen telde. Dit komt doordat de schrijvers van de serie in 2007 meededen aan een grote staking door Amerikaanse scriptschrijvers, omdat vakbonden het niet eens konden worden met werkgevers over salarisafspraken. Doordat de scenaristen hun werk in die periode neer hebben gelegd, werden veel producties tijdelijk stopgezet. 

Deze staking heeft uiteindelijk geen effect gehad op de kwaliteit van serie en daar is iedereen blij mee. De Writers Guild of America zette Lost in 2013 zelfs op nummer 27 van de 101 beste series ooit geschreven. Wat ons betreft terecht. De dramaserie is spannend, origineel en verslavend. Van begin tot het eind zit je aan de buis gekluisterd, want naast alle mysteries die zich in de serie ontwikkelen is de allergrootste natuurlijk: komen ze ooit van het eiland af? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen, daarvoor moet je toch echt zelf gaan kijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.