Credits: Michael Muller / NBCCredits: Michael Muller / NBC

TV van toen: Friday Night Lights

door • 18/11/2013 • FeaturesReacties (0)347

Vroeger was echt niet alles beter, maar sommige tv-series wel. In tv van toen blikken we terug op televisieseries die we ooit keken en eigenlijk nog steeds zo goed zijn, dat we af en toe weer een aflevering opzetten, ook al hebben we die al tien keer gezien.

Golden boy Jason Street, de perfecte cheerleader Lyla Garrity, rookie Matt Saracen, bad guy Tim Riggins en de norse coach Eric Taylor. Misschien niet de bekendste namen, toch zijn het televisie-iconen geworden door de kleine dramaserie Friday Night Lights.

We kwamen in 2006 voor het eerst in het stadje Dillon terecht waar we de tieners, hun football-coach en zijn familie voor het eerst ontmoetten. Redelijk onopgemerkt groeide Friday Night Lights vervolgens binnen vijf seizoenen uit tot één van de beste, en vooral door critici geliefde, high school dramaseries.

Een slaperig stadje uit Texas dat alleen tot leven komt op vrijdagavond als er football is en waar Applebee’s het meest bezochte restaurant is, klinkt niet als de perfecte setting voor één van de beste dramaseries van de afgelopen tien jaar, toch is dat de zorgvuldig gekozen benaming van ongeveer elke Amerikaanse televisiecriticus. Want zoals coach Taylor vaak genoeg roept: “This is not just about football”.

Meer dan over football gaat FNL over familie, vriendschap, opgroeien en geloof. Dat is niet uitzonderlijk voor een dramaserie, maar de manier waarop de NBC-serie er mee omging, was dat wel. Alles is zo realistisch. Er is genoeg drama om met recht een dramaserie te zijn, maar niet zoveel dat het ongeloofwaardig en vervelend werd. Hoewel alle personages tegenslagen te verwerken kregen, was het weer niet zo dat ze allemaal wel een keer een bijna-doodervaring hadden. Want laten we wel wezen, dat is in de meeste televisiedrama’s niet meer dan normaal.

Door scenarist Jason Katims voelden de dialogen en verhaallijnen altijd natuurlijk en eerlijk aan. Hij begreep dat coach Taylor altijd nors zou moeten blijven, tot in de seizoensfinale aan toe als hij op zijn eigen botte manier Matt iets heel belangrijks weigert. Maar hij wist ook dat het geloofwaardig zou zijn dat fullback Tim Riggins zijn piek in high school zou bereiken. En waar de meeste high school drama’s de fout ingaan door met hun personages mee te verhuizen naar college, was Katims dapper genoeg om te erkennen dat het succes alles te maken had met het stadje Dillon. En dus creëerde hij nieuwe personages, waar het publiek ook van leerde houden, maar bleven er genoeg oude bekenden om niet als een spin-off aan te voelen.

Niet voor niks won Katims in 2011 een Emmy voor Beste Script. Maar het sterke realisme was niet de enige kracht van Friday Night Lights. In hetzelfde jaar won Kyle Chandler namelijk een Emmy voor zijn rol als coach Eric Taylor en was tegenspeler Connie Britton genomineerd als Beste Actrice voor haar vertolking van Tami Taylor. Op slecht acteerwerk is in de serie nog nooit iemand betrapt. FNL-alumni schitteren dan ook in allerlei tv-series. Connie Britton heeft de hoofdrol in Nashville, Scott Porter speelt een grote rol in Hart of Dixie, Matt Lauria doet mee in Katims’ serie Parenthood en Jesse Plemons was te zien in Breaking Bad.

Dat er een script klaar ligt voor de Friday Night Lights-film zegt ook wel genoeg over de status die de serie inmiddels in Amerika heeft. Alleen is het Kyle Chandler die dwars ligt, van hem hoeft het niet zo. Wij zitten ook niet per se te wachten op een afsluitende film die a la Sex and the City over de top gaat en alle mooie herinneringen ineens een stuk slechter maakt. De finale was al alles waar we op hoopten, en dus blijft die voorlopig nog wel in gedachten. Texas forever!

Afleveringen van het derde seizoen van Friday Night Lights zijn elke vrijdagavond om 21.45 bij TNT te zien.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.