Credits: FoxCredits: Fox

TV van toen: The O.C.

door • 16/01/2014 • FeaturesReacties (0)553

Vroeger was echt niet alles beter, maar sommige tv-series wel. In tv van toen blikken we terug op televisieseries die we ooit keken en eigenlijk nog steeds zo goed zijn, dat we af en toe weer een aflevering opzetten, ook al hebben we die al tien keer gezien.

Het is precies tien jaar geleden dat we de wondere wereld van The Orange County leerden kennen. Ryan, Seth, Marissa, Summer, Sandy en Kirsten werden stuk voor stuk onze vrienden en familie in de hitserie The O.C. De serie was van 2003 tot 2007 op de buis, maar komt af en toe nog eens voorbij. De serie draaide om buitenstaander Ryan Atwood (Ben McKenzie), die in een volledig nieuwe wereld terecht komt als hij door zijn advocaat, Sandy Cohen (Peter Gallagher) in huis wordt genomen, nadat hij in de steek is gelaten door zijn moeder. Hij leert de onhandige en onpopulaire zoon van Sandy en Kirsten (Kelly Rowan), Seth (Adam Brody), kennen en zij worden al snel beste vrienden.

Natuurlijk speelt liefde ook een grote rol, en dat heeft alles te maken met beste vriendinnen Marissa (Mischa Barton) en Summer (Rachel Bilson), waar de jongens allebei als een blok voor vallen. Helaas heeft elk personage wel een berg met problemen en daar moeten ze mee om zien te gaan. Denk aan het nemen van een overdosis drugs, relatieproblemen en heel erg veel gevechten. En zoals in elke goede dramaserie, belandt er iemand in een coma.

Waarom de serie zo’n succes was wordt tegenwoordig nog steeds besproken onder televisiemakers. Het was één van de eerste echte tienerdrama’s op televisie die zulke heftige thema’s behandelde. De serie draaide om seks en rijkdom, maar behandelde alles met een goede dosis humor en hele goede muziek. De ouders van Seth, Sandy en Kirsten Cohen, waren de ouders die iedere tiener wilde hebben: rechtvaardig, maar ontzettend leuk. De hoge likeable-factor van de personages was iets wat meespeelde in het succes. Iedere kijker kon zich wel vinden in een van de hoofdrolspelers. Was het niet de perfecte, maar problematische Marissa, dan was het wel het vechtersbaasje met een klein hartje, Ryan. Echt realistisch waren de problemen niet, je moeder zal waarschijnlijk nooit met jouw ex-vriend slapen, maar het was wel leuk om naar te kijken.

Een groot deel van het succes is ook te danken aan de bedenker, schrijver en regisseur Josh Schwartz. De jonge regisseur debuteerde met deze serie en heeft sindsdien flink naam gemaakt. Zo heeft hij onder andere Gossip Girl en Chuck op zijn CV kunnen zetten. Het grappige aan Josh Schwartz is, is dat hij nog vaak samenwerkt met oude collega’s. Tegenwoordig werkt hij aan de serie Hart of Dixie, waar Rachel Bilson in schittert.

Josh Schwartz heeft The O.C. drie seizoenen grappig en boeiend weten te houden. Het vierde en laatste seizoen werd qua schrijfwerk en verhaallijnen een stuk minder interessant. De serie verslapte na de dood van Marissa in seizoen drie en verloor ook een groot deel van zijn kijkers. Zaten de kijkcijfers de eerste drie seizoenen rond de acht miljoen kijkers, was dat bij het vierde seizoen nog maar drie of vier miljoen.

Hoe snel de serie opkwam, zo hard viel die ook. The O.C. had binnen een paar afleveringen de helft van zijn kijkers verloren. Het voelde soms zelfs een beetje als een relatie die ten einde liep: het begon zo hartstochtelijk, vol liefde en met smacht keek je uit naar de nieuwe afleveringen. Maar langzamerhand miste het diepte en leek het niet meer te lukken. Maar ondanks het teleurstellende laatste seizoen, kunnen we inmiddels weer met een glimlach terug denken aan The O.C. (of kijken we de hele serie terug in één weekend).

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.