Credits: HBOCredits: HBO

True Detective: seizoen 1

door • 18/06/2014 • RecensiesReacties (0)419

Cast Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Kevin Dunn, Randal Gonzalez, Tory Kittles en Michael Potts
Genre Drama/misdaad
Speelduur 56 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender HBO (Amerika / Nederland)
Awards Geen

Plot Detectives Martin Hart (Woody Harrelson) en Rust Cohle (Matthew McConaughey) worden in 1995 samen op een moordzaak gezet, die sterk doet vermoeden dat er een seriemoordenaar los loopt. Het is voor het eerst dat de recherche van Louisiana met zo’n heftige zaak te maken krijgt. Wanneer er in 2012 een soortgelijke zaak is, worden Hart en Cohle er weer bijgehaald en allebei apart op het politiebureau verhoord.

Memorabele quote Martin: “You wonder ever if you’re a bad man?”
Rust: “No I don’t wonder Marty. The world needs bad men. We keep the other bad men from the door.”

Opvallend De seizoensfinale van True Detective zorgde nogal voor problemen. En nee, niet omdat het een controversiële serie is. Er wilden zoveel mensen naar de finale kijken via HBO Go dat de online-afdeling van het kabelnetwerk het niet aan kon, en dus staarden veel kijkers naar een zwart scherm.

Hoe zit het in elkaar? True Detective onderscheidt zich van andere series door een meesterlijke vertelvorm. In 1995 werkten Rust en Cohle voor het eerst samen aan een gruwelijke moordzaak. Hierover worden ze in 2012 los van elkaar verhoord, want wat is er nou eigenlijk echt gebeurd? Die verschillende tijden lopen naadloos in elkaar over, en naarmate het seizoen vordert, schuift de tijd zelfs steeds meer door naar het heden. Uiteindelijk eindigen we dan ook in 2012 en daar wordt door de detectives afgemaakt wat zeventien jaar geleden is begonnen.

Waarom wel? Matthew McConaughey heeft pas net een Oscar op zak en wat ons betreft kan hij alvast door naar de Emmy’s. Zijn acteerprestatie is weergaloos. Natuurlijk doet Woody Harrelson het ook fantastisch, maar McConaugheys vertolking van de extensialistische detective Cohle is wat deze dramaserie zo geweldig maakt. Naar hem willen we week na week kijken, van hem willen we meer weten. De set had ook niet beter kunnen zijn. Louisiana is het best denkbare decor en zorgt meteen voor een eigenzinnige, rauwe sfeer. De spanning van de serie zit ‘m dan ook voornamelijk in die sfeer. Het is grimmig, maar niet eng op de bekende seriemoordenaar-manier. Hier worden niet aan de lopende band afgehakte ledematen getoond, maar is de spanning onderhuids. De dreigende muziek en de donkere cinematografie helpen hierbij natuurlijk een handje. De beelden zijn zelfs zo mooi dat ze eigenlijk op het witte doek thuis horen, daar zouden ze nog beter tot hun recht komen.

Waarom niet? Wij beginnen te twijfelen of misdaadserie wel een goede benaming is. Thriller komt eerder bij ons op. Het is namelijk geen moordmysterie waarin iedere aflevering iemand anders verdacht lijkt of spannende momenten elkaar in een rap tempo opvolgen. Het zijn voornamelijk de personages waarvoor je moet kijken, het is nogal een psychologische karakterstudie. Toch waren wij wel wat teleurgesteld in de seizoensfinale, want hoewel het geen klassieke whodunit is, blijven er nog wat vragen, waar wij liever wel het antwoord op hadden gehad.

Blijven kijken? Verwacht geen tweede seizoen met McConaughey en Harrelson. Het nieuwe seizoen van True Detective krijgt een nieuwe cast en een ander verhaal. Dat neemt niet weg dat er door ons zonder twijfel weer gekeken gaat worden.

Het eerste seizoen van True Detective is vanaf 18 juni 2014 verkrijgbaar op DVD en Blu-ray en wordt uitgegeven door Warner Bros. Home Entertainment.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.