Credits: HBOCredits: HBO

True Detective: pilot

door • 13/01/2014 • RecensiesReacties (0)361

Cast Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Kevin Dunn, Randal Gonzalez, Tory Kittles en Michael Potts
Genre Drama/misdaad
Speelduur 56 minuten
Première 12 januari 2014
Zender HBO (Amerika / Nederland)

Plot Detectives Martin Hart (Woody Harrelson) en Rust Cohle (Matthew McConaughey) worden in 1995 samen op een moordzaak gezet, die sterk doet vermoeden dat er een seriemoordenaar los loopt. Het is voor het eerst dat de recherche van Louisiana met zo’n heftige zaak te maken krijgt. Wanneer er in 2012 een soortgelijke zaak is, worden Hart en Cohle er weer bijgehaald en allebei apart op het politiebureau verhoord.

Opvallend True Detective heeft een anthologie-format, wat betekent dat elk seizoen een nieuw verhaal en een nieuwe cast heeft. HBO probeerde dat tot nu toe nog nooit uit, maar we kennen het wel van bijvoorbeeld FX’ American Horror Story

Waarom wel? HBO kan bij ons echt niks meer fout doen. Deze nieuwe dramaserie hoort meteen weer bij het beste wat er op dit moment op televisie te zien is. De vertelling zit zo knap in elkaar, met de verhaallijnen van 1995 en 2012 door elkaar. Meestal wordt dit voor schrijvers en regisseurs te veel, maar in True Detective wordt het niet verwarrend of vermoeiend. Daarbij zijn we natuurlijk ook heel blij dat het kabelnetwerk Matthew McConaughey en Woody Harrelson heeft weten te strikken, want de topacteurs zetten hun personages geweldig neer, en vooral McConaughey ziet er in 2012 totaal anders uit. De spanning tussen Hart en Cohle is vanaf het eerste moment voelbaar en meer scènes tussen de twee moeten wel nog meer sterk acteerwerk opleveren. En dan hebben we het nog niet eens kunnen hebben over de cinematografie. Kijk zelf maar, Louisiana als set ziet er schitterend uit.

Waarom niet? Been there, done that. Het onderwerp seriemoordenaars is inmiddels natuurlijk helemaal uitgemolken, vooral vorig jaar met nieuwe series als Hannibal en The Following. Deze serie heeft echter wel een heel ander tempo. In de pilot zitten geen snelle achtervolgingen en wordt ook niet iedereen meteen verdacht gemaakt. Wij verwachten dat ook niet in de rest van het seizoen. Alles op z’n tijd, en dat wordt niet altijd gewaardeerd in een misdaadserie.

Blijven kijken? Het is pas januari en dus een beetje voorbarig, maar wij hebben de beste nieuwe dramaserie van 2014 al gevonden. Zoek dus niet verder en kijk lekker naar True Detective.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.