Credits: HBOCredits: HBO

Treme: seizoen 4

door • 26/02/2014 • RecensiesReacties (0)473

Cast Khandi Alexander, Clarke Peters, Rob Brown,  Melissa Leo, David Morse, Wendell Pierce, Lucia Micarelli, Steve Zahn, Kim Dickens, Michiel Huisman en Jon Seda
Genre Drama
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 4
Zender HBO (Amerika / Nederland)
Awards Geen

Plot De aanstaande benoeming van Barack Obama als president doet de moraal van de inwoners van New Orleans tijdelijk opleven. Maar de belofte van herstel wordt al gauw getemperd door een nieuwe misdaadgolf, corrupte politie en een slecht economisch vooruitzicht. En dus moeten de inwoners van de muziekstad blijven vechten voor hun idealen, hoewel dit niet altijd makkelijk is.

Memorabele quote Annie: “Like, you can only bend so far before everything you’re doing doesn’t matter anymore — until you’ve lost the point.”

Opvallend De openingcredits van Treme zitten vol met echte beelden en veranderen elk seizoen. Zo is erin te zien wat er allemaal echt in New Orleans gebeurde in de tijd waarin het seizoen zich afspeelt. Ze zijn trouwens samengesteld door  Karen L. Thorson, die destijds ook de intro voor David Simons The Wire maakte.

Hoe zit het in elkaar? Het verhaal wordt dit keer 38 maanden na Katrina opgepikt. Hoe gaat het nu in Treme? Zoals in alle voorgaande seizoenen volgen we de levens van talloze personages, maar dit keer is het toch anders. Er komt een einde aan, en dat is voelbaar, want alle personages zijn meer of minder terug bij af. En natuurlijk uiteindelijk nog één keer Mardi Gras, dat altijd al als hoogtepunt diende.

Waarom wel? Hoe meer er verandert, hoe meer er hetzelfde blijft. Het is een gekke ietwat pijnlijke, maar toch mooie conclusie na vijf prachtige seizoenen. Janette is eindelijk weer eigen baas en eindigt toch nog met de persoon waarvan zowel zij als wij het altijd al wisten. Antoine is dan wel een betere man geworden, maar zijn ogen volgen nog steeds de verkeerde vrouwen. Zijn ex LaDonna is weer de stoere, sterke barvrouw die we ooit ontmoetten, Albert blijft koppig tot het allerlaatste moment. En Davis, ach die blijft toch echt de onuitstaanbare DJ Davis en zich daartegen verzetten helpt niet. Het is goed zo. Het is af. Maker David Simon snapt wanneer het klaar is, en vooral dat een sprookjesachtig einde niet op zijn plaats is. Het realisme is tot de laatste noot van Treme de kracht.

Waarom niet? Het is natuurlijk een slechte reden, maar als trotse Hollanders mogen we het toch wel aanvoeren: er zit te weinig Michiel Huisman in dit laatste seizoen. Sonny was dan wel nooit één van de meest aanwezige personages, we vonden toch dat hij wel een betere afsluiting had verdiend. Volgens David Simon was dit precies het einde dat bij Sonny paste, maar dat is dan ook soms ons probleem met Treme. De dramaserie kan te subtiel zijn. Te veel voor de oplettende kijker, die wel doorheeft dat het allemaal heel erg symbolisch is. Mooi natuurlijk, maar daardoor missen we nog weleens wat onderliggende bedoelingen.

Blijven kijken? Hoewel we op zich nog uren door zouden kunnen kijken, want Treme is echt zo’n serie die lekker door kabbelt, zit het er nu toch echt op. Dag, New Orleans.

Het vierde seizoen van Treme is vanaf 19 februari 2014 verkrijgbaar op DVD en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.