Credits: HBOCredits: HBO

Treme: seizoen 1

door • 03/06/2013 • RecensiesReacties (0)579

Cast Khandi Alexander, Rob Brown, Clarke Peters, Kim Dickens, John Goodman, Michiel Huisman, Melissa Leo, Steven Zahn en Wendell Pierce
Genre Drama/muziek
Speelduur 55 – 60 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender HBO (Amerika / Nederland)
Awards Nominaties Primetime Emmy voor Beste Regie in een Dramaserie en Beste Originele Muziek

Plot Drie maanden na orkaan Katrina hebben de inwoners van New Orleans het nog steeds moeilijk. Albert Lambreaux (Clarke Peters) keert terug en treft zijn huis in puin aan. Chefkok Janette Desautel (Kim Dickens) probeert haar restaurant draaiende te houden. Creighton Bernette (John Goodman) is woedend omdat de stad maar niet goed herbouwd wordt en LaDonna Batiste-Williams (Khandi Alexander) zoekt haar broer die sinds de storm is vermist.

Memorabele quote Creighton: “It’s called YouTube. Anyone can put anything on there, isn’t that cool?”

Opvallend De inwoners van New Orleans wachtten destijds geduldig op de première van Treme. Gelukkig voor de makers werd de dramaserie goed ontvangen. Zo kregen ze onder andere te horen dat ze New Orleans op een goede en accurate manier hadden geschetst. Op zich is dat niet gek, want er is echt in de stad gefilmd.

Hoe zit het in elkaar? De makers van Treme kozen voor een mozaïekvertelling en dat was ontzettend slim. Op deze manier volgen we allerlei verschillende personages, die ook allemaal met hun eigen problemen worstelen. We zien een chef die haar restaurant draaiende probeert te houden, maar bijvoorbeeld ook een vrouw die op zoek is naar broer die sinds de orkaan vermist is. Sommige verhaallijnen doorkruisen elkaar, al kennen de meeste personages elkaar niet en dat is eigenlijk wel een verademing gezien in veel mozaïekvertellingen karakters gekunsteld  aan elkaar worden gekoppeld.

Waarom wel? Soms is het vervelend als een serie te veel thema’s heeft, maar in Treme is dat absoluut niet het geval. Politiek, muziek en sociologie worden door elkaar geroerd tot een lekkere gumbo, het populairste gerecht in New Orleans. Het geeft de serie meer lagen en daardoor ook meer emotie. We leven namelijk elke aflevering weer zonder remmingen mee met de inwoners van Treme. Dat alles er zo realistisch uitziet, helpt daar zeker bij. De cinematografie is mooi, maar niet te strak en ook de decors zijn authentiek. Natuurlijk is de muziek ook geweldig. Zelfs van de themesong kunnen wij na tien keer nog genieten.

Waarom niet? Met zoveel verschillende personages zit er altijd wel eentje bij waar je een hekel aan krijgt. In ons geval is dat Davis McAlary. Wij kunnen de irritante schreeuwlelijk wel missen. Verder gaat Treme er vanuit dat wij wel heel veel muziekkennis hebben. Zo vaak als in een tienermeisjesserie “oh my god” wordt geroepen, strooit Treme met de namen van muzikanten. Wij komen helaas niet verder dan John Coltrane en Miles Davis.

Blijven kijken? Zeker! Treme heeft niet eens een cliffhanger nodig om ons toch te doen verlangen naar een tweede seizoen. Gelukkig bestaat die uit elf afleveringen, dus wij kijken voorlopig lekker door.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.