l.php

Top of the Lake: pilot

door • 19/03/2013 • RecensiesReacties (0)377

Cast Elisabeth Moss, Jacqueline Joe, Holly Hunter, Peter Mullan, Thomas M. Wright en Cohen Holloway
Genre Drama/mysterie
Speelduur 49 minuten
Première 18 maart 2013
Zender Sundance (Amerika)

Plot De twaalfjarige Tui Mitcham (Jacqueline Joe) is vijf maanden zwanger. Aan detective Robin Griffin (Elisabeth Moss) de taak om erachter te komen van wie. Veel potentiële daders zijn er niet, want het Nieuw-Zeelandse dorpje Laketop kent meer bomen dan inwoners. Tui’s drugsdealende vader Matt (Peter Mullan) maakt al gelijk een verdachte indruk. Niet in de laatste plaats omdat hij een ruzie om een stuk land met de symbolische naam Paradise zo uit de hand laat lopen dat eigenaar Bob Platt (Darren Gilshenan) overlijdt.

Opvallend De vrouw van Bob Platt, waarvan het silhouet in deze pilot welgeteld drie seconden in beeld is, wordt gespeeld door Lucy Lawless. Juist, de Nieuw-Zeelandse amazone die halverwege de jaren negentig furore maakte als Xena the Warrior Princess. In de vierde aflevering van deze mini-serie zal ze wat langer te zien zijn.

Waarom wel? De acteurs zijn uit alle hoeken van de wereld ingevlogen om mee te werken aan deze Nieuw-Zeelandse mini-serie. Met Amerikaanse actrices Elisabeth Moss en Holly Hunter, de Schotse tyrannosaurus Peter Mullan en natuurlijk een flink aantal lokale bekenden lijkt de uitstekende cast net de nieuwe taskforce van Captain Planet. De wilde natuur van het land heeft al meer regisseurs weten te inspireren. Denk aan Peter Jackson, toen hij een lokatie zocht voor het filmen van de Lord of the Rings trilogie. Jane Campion zet haar acteurs wat minder lang in de schmink, maar de beelden zijn ook hier geweldige reclame voor een vakantie aan de andere kant van de wereld.

Waarom niet? De landschappen zijn prachtig, maar het feit dat we daarover beginnen onder het kopje ‘waarom wel?’ is natuurlijk een slecht teken. Hoewel alle ingrediënten voor een spannend verhaal aanwezig zijn (klein dorpje, zwanger meisje, moord, de onvermijdelijke persoonlijke geschiedenis), komt het nog niet helemaal uit de verf. Het fictieve Laketop doet als lommerrijk plaatsje sterk denken aan Twin Peaks. Het gevoel ‘dit hebben we eerder gezien’ is lastig te negeren.

Blijven kijken? Het is een mini-serie van zeven afleveringen. We zijn dus al een heel eind. In de hoop op een spetterende apotheose zitten we die andere zes ook nog wel uit. In ieder geval kijken de natuurbeelden lekker weg.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.