Credits: Sundance ChannelCredits: Sundance Channel

Top of the Lake: miniserie

door • 27/09/2013 • RecensiesReacties (0)585

Cast Elisabeth Moss, Holly Hunter, Jacqueline Joe, Peter Mullan, David Wenham en Thomas M. Wright
Genre  Drama/mysterie
Speelduur  50 minuten
Aantal afleveringen  7
Zender Sundance Channel (Amerika)
Awards Creative Arts Emmy Award voor Outstanding Cinematography for a Miniseries or Movie

Plot De twaalfjarige Tui Mitcham (Jacqueline Joe) woont in het Nieuw-Zeelandse gehuchtje Laketop en is vijf maanden zwanger, maar van wie weet niemand. Vlak na deze ontdekking verdwijnt ze en is het hele dorp in rep en roer. Aan detective Robin Griffin (Elisabeth Moss) de taak om uit te vinden wat er precies met haar gebeurd is. Dit blijkt niet het enige geheim te zijn wat zich in het prachtige natuurgebied afspeelt. Tui’s vader Matt Mitcham (Peter Mullan) blijkt veel inspraak te hebben in de gemeente en dat gaat gepaard met een hoop mysteries.

Memorable quote Johnno tegen Robin: “You know what?  I was actually beginning to find this much happiness fucking disturbing.”

Opvallend Op de helft van de serie maken we kennis met de vrouw van de overleden Bob Platt: Caroline Platt. Deze rol werd gespeeld door niemand minder dan Lucy Lawless. Wie? Nou, diezelfde Lucy Lawless die in de jaren negentig wereldwijd bekend werd als Xena the Warrior Princess. Een grote rol speelt ze helaas niet, Caroline Platt komt namelijk maar zeer weinig voor.

Hoe zit het in elkaar? Top of the Lake speelt zich af in het op het eerste gezicht vreedzame Nieuw-Zeelandse dorpje Laketop. Omringd door schitterende natuurgebieden als bossen en een vallei die ironisch genoeg Paradise genoemd wordt. Aan het einde van de serie concludeert GJ dat zelfs hier in het zogenaamde paradijs problemen zijn. Ze vertelt dat problemen bij het leven horen, ook al heb je het nog zo goed. En daar heeft ze zeker gelijk in, want in het prachtige Paradise lijken er meer conflicten te zijn dan in de gemiddelde Amsterdamse achterstandswijk.

Waarom wel? Het enige goede antwoord hierop is: omdat je er nou eenmaal aan begonnen bent. We hebben te doen met Tui en willen weten hoe het met haar afloopt. En een ding is zeker: het antwoord is niet wat je gedacht had, daar moeten we de schrijvers dan wel weer credits voor geven. Ook is het acteerwerk van alle acteurs is van een hoog niveau. De nominatie voor een Emmy voor Uitstekende Casting was dan ook zeer terecht. Het verhaal haalt dit jammer genoeg weer onderuit, wat erg zonde is.

Waarom niet? Waar moeten we beginnen? Het verhaal lijkt op het eerste gezicht erg goed, maar het is jammer dat het zo uitgerekt wordt. In aflevering vijf begin je pas een beetje wat meer te weten te komen en dat is vrij laat voor een serie met zeven afleveringen. De dingen die zich afspelen in het fictieve Laketop zijn behoorlijk bizar en blijkbaar zijn verkrachtingen en kinderporno hier de normaalste zaak van de wereld. Ook worden we achtergelaten met een hoop vragen en dat geeft niet veel voldoening.

Blijven kijken? Deze miniserie is tot een einde gekomen en dat is maar goed ook. Een tweede seizoen hadden we niet overleefd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.