Credits: Scott Garfield / TWD Productions LLCCredits: Scott Garfield / TWD Productions LLC

The Walking Dead: seizoen 1

door • 26/12/2012 • RecensiesReacties (0)298

Cast Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Jeffrey DeMunn, Steven Yeun, Chandler Riggs en Emma Bell
Genre Horror/thriller/zombie
Speelduur 45 minuten
Aantal afleveringen 6
Zender AMC (Amerika) FOXlife (Nederland)
Awards  AFI Award, Saturn Award, Eddie Award, Golden Reel Award, Primetime Emmy

Plot Sheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) ontwaakt, nadat hij tijdens zijn werk is neergeschoten, uit een maandenlang durende coma in de ergste nachtmerrie. Van een normale beschaving is geen sprake meer. Er heeft een, zoals we dat het beste kennen, zombie-apocalyps plaatsgevonden waardoor de hongerige, levende doden in de meerderheid zijn. In een staat waarin hij zich in het begin meer ‘Remy’ dan Rick voelt, gaat hij op zoek naar zijn gezin en hoop. Van leven is geen sprake, van overleven des te meer.

Memorabele quote Glenn: “You’re surrounded by walkers, that’s the bad news.” Rick: “There’s good news?” Glenn: “No.”

Opvallend Het ene woord waar je met geen mogelijkheid omheen kunt als je The Walking Dead omschrijft is ongetwijfeld ‘zombies’. In het hele seizoen wordt het woord echter nooit genoemd. Hoewel er meerdere benamingen zijn voor de levende doden is de term ‘walkers’ de meest prominente, gezien de titel niet erg verrassend.

Hoe zit het in elkaar? Seizoen 1 fungeert duidelijk als introductie, je leert in slechts zes (!) afleveringen de hoofdpersonen kennen en de situatie te overzien. Enkele minuten na het begin van de pilot word je direct met je neus op de feiten gedrukt en zo ervaart hoofdpersoon Rick dat ook. Een echte opbouw naar een enorme climax mist echter wel. “Zo, nu gaat het pas echt beginnen.” is dan ook ons gevoel na het eerste seizoen.

Waarom wel? Nou, mocht de apocalyps ooit plaatsvinden dan ben je voorbereid en zullen alle seriekijkers verenigen. Alle gekheid op een stokje, zombiefilms zijn er te over, een serie ontbrak echter jammerlijk tot The Walking Dead. Het acteerwerk laat nergens te wensen over en het verhaal zit goed in elkaar. We hebben kritiek gelezen op een geforceerd accent van Andrew Lincoln, maar dit is ons niet opgevallen. Ondanks dat je wellicht geen liefhebber bent van het zombiegenre, lopen horror en drama hier hand in hand. De makers hebben een goed recept ontwikkeld om er als man en vrouw samen van te genieten. Brute acties en tranentrekkers zijn samen de blender ingegooid.

Waarom niet? Dat de eerste zombie die in contact komt met de cameralens eruitziet als je buurmeisje die een themafeestje heeft, mag niet als reden genoemd worden. Dat het seizoen eindigt met een knal die verdomd veel lijkt op die ene explosie uit je eerste eigengemaakte CKV video ook niet. Maar clichématig is wel een woord dat bij ons opkomt. De wereld wordt geregeerd door levende doden, overlevenden gaan op zoek naar beschaving en hoop en.. ja, wat dan? Dat weten we niet.

Blijven kijken? Ja, absoluut. Zoals de KLM zegt, de reis is even inspirerend als de bestemming. Het is na zes afleveringen snel concluderen, maar ondanks het hierboven genoemde cliché is het najagen van hoop in deze gevaarlijke wereld erg amusant om naar de kijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.