Credits: HBOCredits: HBO

The Newsroom: seizoen 3

door • 17/06/2015 • RecensiesReacties (0)2980

Cast Jeff Daniels, Emily Mortimer, Olivia Munn, Sam Waterston, Thomas Sadoski, Dev Patel, John Gallagher Jr., Alison Pill en Marcia Gay Harden
Genre Drama
Speelduur 48-52 minuten
Aantal afleveringen 6
Zender HBO (Amerika / Nederland)

Plot Na het Genoa debacle moet de redactie van News Night het vertrouwen van de kijkers terugwinnen. Als Neal (Dev Patel) benaderd wordt door een anonieme bron lijken de journalisten een groot nieuw verhaal in handen te hebben, maar ook deze keer niet zonder risico’s. Mac (Emily Mortimer), Will (Jeff Daniels) en Charlie (Sam Waterston) beseffen al snel dat hierbij de wet overschreden is. Ondertussen staat ACN ook nog op het punt om overgenomen te worden.

Memorable quote Will: “You think it’s possible I’m not as big a TV star as I thought?”

Opvallend De op één na laatste aflevering van The Newsroom zorgde nogal voor wat online commotie. In Oh Shenandoah probeerde Don een Princeton-student over te halen om niet in News Night te verschijnen en niet haar verhaal te doen over de verkrachting die mogelijk plaatsvond op campus. The Newsroom-schrijver Alena Smith beweerde na de aflevering via Twitter dat zij de verhaallijn wilde schrappen, maar maker Aaron Sorkin hier niets over wilde horen, waarna ze de writersroom werd uitgetrapt. Hij ontkende dit weer op zijn beurt.

Hoe zit het in elkaar? Waar de voorgaande seizoenen zich voornamelijk elke aflevering op een ander nieuwsfeit richtte, is dat in de derde en laatste reeks niet meer het geval. Eigenlijk draait alles om dat ene belangrijke verhaal dat binnen is gekomen via een anonieme bron. Natuurlijk zien we de redacteuren hier en daar wel aan het werk, zoals Maggie en Jim die Snowden proberen te vinden of Sloan die de app van News Night eigenhandig met de grond gelijk maakt. Maar op de bomaanslagen in Boston na, worden echte nieuwsfeiten niet meer gebruikt als rode draad per aflevering.

Waarom wel? In eerdere series bewees Aaron Sorkin het ook al, hij weet hoe hij een serie moet afronden. Er zijn geen losse eindjes en we weten precies wie er met wie eindigt en welke toekomst iedereen te wachten staat. Dat is toch wel fijn, die hapklare afsluiting. Vooral de manier hoe de allereerste scène, je weet wel die indrukwekkende ‘America is not the greatest country in the world’-speech van Will, weer teruggehaald werd in de finale was een knap stukje schrijfwerk van Sorkin. Ook zaten er genoeg nieuwe lange monologen in de laatste zes afleveringen. Elke week konden we er wel op eentje rekenen, en vooral als die afgeleverd werd door Will of Charlie was dat genieten. Oh en waar we misschien nog wel het meeste naar uitkeken dit seizoen: alle scènes met Sloan en Don. Die zorgen voor genoeg komisch vermaak en maken elkaar leuker, in plaats van irritanter (inderdaad, Maggie en Jim). Alleen al de gedachte aan het ‘I love you’-debacle zorgt ervoor dat we van onze stoelen af rollen van het lachen. Oké, genoeg.

Waarom niet? Ja, The Newsroom is goed afgesloten, maar toch hadden we een paar dingen liever anders gezien. De kracht van de serie was namelijk dat grote nieuwsgebeurtenissen behandeld werden, zoals gelukkig nog wel in de première van dit seizoen gedaan werd. De chaos rondom het verslaan van heftige, waargebeurde momenten zoals de bomaanslagen tijdens de Boston marathon bracht altijd spanning met zich mee en bovendien ethische dilemma’s, die de serie altijd interessant aanpakte. Doordat het laatste seizoen zich grotendeels op één zaak richtte, verloor de dramaserie een deel van de eigenheid. Ook vonden we de verhaallijn met Neal als enige niet echt lekker afgesloten. Het was fijn dat we konden zien hoe hij terugkeerde, maar het was nogal vreemd en onbevredigend dat hij geen scène meer had met de rest van de News Night redactie. Oh en die zoetsappige garage-jamsessie hadden we daarentegen wel kunnen missen. A little too much.

Blijven kijken? Dat kan dus niet. Gelukkig heeft The Newsroom een waardig afscheid gekregen, en we sluiten niet uit dat we de DVD-boxen over een paar jaar weer eens uit de kast pakken voor een marathon.

Het derde en laatste seizoen van The Newsroom is vanaf 17 juni 2015 beschikbaar op DVD en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.