Credits: HBOCredits: HBO

The Newsroom: seizoen 1

door • 12/06/2013 • RecensiesReacties (0)330

Cast Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jr, Alison Pill, Thomas Sadoski, Olivia Munn, Dev Patel en Sam Waterston
Genre Drama
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender HBO (Amerika / Nederland)
Awards Primetime Emmy Award voor Beste Acteur in een Dramaserie (Jeff Daniels)

Plot Will McAvoy (Jeff Daniels) is al jaren het gezicht van Atlantis Cable News. Wanneer MacKenzie McHale (Emily Mortimer) zijn nieuwe uitvoerend producent wordt, zal hij zijn oude gewoonten moeten doorbreken. Zij dwingt hem om met een nieuw team te werken, maar ook op een andere wijze dan hij gewend is. Dat de twee ook een verleden delen, maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Memorabele quote Will: “I only seem liberal because I believe that hurricanes are caused by high barometric pressure and not gay marriage.”

Opvallend The Newsroom-maker Aaron Sorkin is ook de man achter The West Wing. Oplettende kijkers kunnen meerdere gelijkenissen tussen de twee series ontdekken. Sorkin recycelt nog wel eens wat grapjes. Zo is er in de pilot van The Newsroom een dialoog waarin Will Maggie’s naam maar niet kan onthouden en haar verwart met een niet bestaande assistent. In The West Wing gebeurde hetzelfde tussen Bruno en Margaret.

Hoe zit het in elkaar? Zoals te verwachten valt van een tv-serie die over een nieuwsprogramma gaat, is geen aflevering hetzelfde. De journalisten van News Night hebben soms grote scoops en de andere keer hebben ze te maken met mislukte items, maar altijd speelt het zich af rondom de uitzending van die avond. Het leuke aan The Newsroom is dat er wordt gewerkt met echt nieuws. Zo herkennen we allemaal de olieramp bij de Golf van Mexico wel en wordt Barack Obama gewoon genoemd als president.

Waarom wel? Er zullen altijd zure journalisten zijn die beweren dat het er totaal niet zo aan toegaat op een redactie, maar The Newsroom komt behoorlijk dichtbij de realiteit, op het grote aantal uiterst intelligente en lange dia- en monologen na. Wij gaan volledig mee in de hectiek op de nieuwsredactie. Het mooie is dat de serie daarnaast niet terugdeinst voor ethische kwesties en ook laat zien wat voor keuzes er achter de schermen gemaakt worden. Moet het journaal het publiek dienen of gaat het uiteindelijk ook gewoon om geld verdienen? Wanneer is een bron geschikt en wat maakt een openingsverhaal goed? Het komt allemaal aan bod zonder saai te worden. Dat komt door het hoge tempo, de scherpe dialogen en vooral het briljante spel van Jeff Daniels als Will McAvoy. Hij kan in hetzelfde gesprek sarcastisch, boos en ontdaan zijn.

Waarom niet? We zijn vast niet de enige die dit vinden, maar wat is die Maggie vreselijk irritant. Waarom? Kijk zelf maar. Het is moeilijk onder woorden te brengen zonder gefrustreerd te raken. Ook worden de dialogen soms misschien toch iets te veel. De journalistiek kent de regel show don’t tell, maar Sorkin heeft soms iets te veel een handje van het vertellen. Dit zorgt er dan ook meteen voor dat weglopen om een bak chips te vullen er niet bij is. In die tijd zijn er alweer minstens twee dialogen uitgesproken en wat problemen opgelost.

Blijven kijken? Ja! De heerlijke dramaserie zit goed in elkaar en dus vullen wij de komkommertijd deze zomer lekker met het tweede seizoen van The Newsroom.

Het eerste seizoen van The Newsroom is vanaf 12 juni 2013 verkrijgbaar op DVD en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.