Credits: CinemaxCredits: Cinemax

The Knick: seizoen 1

door • 16/09/2015 • RecensiesReacties (0)2667

Cast Clive Owen, Andre Holland, Jeremy Bobb en Juliet Rylance
Genre Drama
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender Cinemax (Amerika) HBO (Nederland)

Plot In het jaar 1900 staat de medische wereld veel ontdekkingen te wachten. De geroemde chirurg John Thackery (Clive Owen) experimenteert er in het Knickerbocker Hospital te New York City dan ook flink op los om de mensheid een stap vooruit te helpen. Dit terwijl hij zelf genoeg problemen heeft. Zo is Thackery verslaafd aan vloeibare cocaïne en moet hij leren samenwerken met zijn nieuwe gekleurde collega dokter Algernon Edwards

Memorable quote John Thackery: “Just as a shopkeeper would never stock an item on his shelves no customer would buy, I would not employ a surgeon no patient will agree to have operate them.”

Opvallend Het komt niet vaak voor bij series, maar alle tien afleveringen van The Knick werden geregisseerd door dezelfde regisseur. En niet de minste; Steven Soderbergh. Hij was overigens zelf ook de cinematograaf, maar dan wel onder zijn pseudoniem Peter Andrews.

Hoe zit het in elkaar? In de tien afleveringen werkt Thackery aan meerdere oplossingen om operaties tot een succesvol einde te brengen. Veel patiënten zijn bij hem op de tafel overleden, omdat er onvoldoende medische kennis is. Samen met zijn collega’s, waaronder de gekleurde Edwards, wordt er hard gewerkt. Toch valt op dat Thackery meer energie dan anderen heeft, hij kan soms nachten zonder slaap. Dan begint het vermoeden over zijn mogelijke drugsverslaving. Iets waar elk personage op zijn eigen manier mee te maken krijgt.

Waarom wel? Vanaf de eerste minuten wordt de kijker meegetrokken in The Knick. Thackery injecteert zichzelf met vloeibare cocaïne waarna hij direct aan het werk gaat in het ziekenhuis. De operatie betreft een extreem geval van vroeggeboorte en de gebeurtenis wordt uiterst visueel weergegeven. Zodra de operatie begint wordt duidelijk gemaakt dat deze procedure nog onbekend terrein is voor de medici in 1900. Het gevolg is een experimentele en vooral bloederige operatie. Er volgen meerdere operaties. Elke op zijn eigen manier creatief, maar vooral vreselijk gevaarlijk. Het leven van een patiënt zat niet mee anno 1900.

Waarom niet? Als je maag zich in de eerste vijf minuten al omkeert, is dit geen serie voor je. Het bloed, de ingewanden en de naakte vrouwen zijn onderdeel van het verhaal. Ook leert The Knick dat er niet altijd een blij of positief einde hoeft te zijn voor een serie. Thackery is arrogant en gaat over lijken, net zoals enkele van zijn collega’s in het ziekenhuis. Corruptie, abortussen en het stelen van lijken zijn de normaalste zaken.

Blijven kijken? Na elke aflevering wordt er een laagje van Thackery afgepeld. Met slechts tien afleveringen weet je dat er minder en minder overblijft. Net zoals Thackery wil je meer tot je nemen, maar dan is het op en ondanks het feit dat je bent voldaan wil je toch nog meer. Je bent verslaafd aan The Knick. Doorkijken dus!

Het eerste seizoen van The Knick is vanaf 16 september 2015 beschikbaar op DVD en Blu-ray en wordt uitgegeven door .

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.