Credits: CinemaxCredits: Cinemax

The Knick: pilot

door • 14/08/2014 • RecensiesReacties (0)467

Cast Clive Owen, André Holland, Jeremy Bobb, Juliet Rylance, Eve Hewson, Matt Frewer en Michael Angarano
Genre Drama/medisch
Speelduur 53 minuten
Première 8 augustus 2014
Zender Cinemax (Amerika) HBO (Nederland)

Plot De briljante, maar aan drugsverslaafde Dr. Thackery (Clive Owen) wordt het hoofd van het Knickerbocker ziekenhuis als zijn mentor Dr. Christenson (Matt Frewer) zelfmoord pleegt na een mislukte operatie. Het bestuur van het ziekenhuis dwingt hem om Dr. Edwards (André Holland) aan te nemen, maar de narcistische Thackery wil vanwege zijn huidskleur niet met hem samenwerken.

Opvallend Cinemax sprak al heel vroeg vertrouwen uit in The Knick. Een maand voordat de pilot werd uitgezonden, bestelde het netwerk al een tweede seizoen van de nieuwe medische dramaserie. Grote kans dat het alles te maken heeft met het feit dat Steven Soderbergh toe heeft gezegd om de hele tweede reeks afleveringen te regisseren.

Waarom wel? Cinemax is het kleine zusje van HBO en dat is goed terug te zien in The Knick. Met deze nieuwkomer schuift Cinemax meer richting het grote kabelnetwerk. De pilot van The Knick is rauw, ambitieus en heeft bovendien grote namen aan zich verbonden: acteur Clive Owen en regisseur Steven Soderbergh. De serie speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw in New York en dus is de donkere sfeer die Soderbergh de pilot meegeeft op zijn plaats. Ook zijn gebruik van handheldcamera’s en dramatische geluiden zorgen ervoor dat de wereld van The Knick nogal naar overkomt, maar dat is dan ook de bedoeling. Dit is niet een ziekenhuis waar je zelf graag behandelt zou worden, en dat spat van het scherm af. Dat komt vooral ook door een sterke acteerprestatie van Clive Owen, als de vreselijk narcistische en foute dokter Thackery.

Waarom niet? Verwacht geen nieuwe Grey’s Anatomy, want hoewel ook dit een medische dramaserie is, hadden de twee niet verder van elkaar verwijderd kunnen liggen. Dr Thackery is absoluut geen personage om van te houden, hij wekt zelfs niet een beetje sympathie op, wat het lastig kan maken als kijker om toch een soort band met hem te krijgen. Daarnaast is een sterke maag hier echt wel vereist. Dan hebben we het niet alleen over de gruwelijke bloederige operaties, die rauw in beeld gebracht worden. De pilot zit, door het tijdperk waarin de serie zich afspeelt, ook vol met seksisme en racisme en dat is niet altijd even makkelijk te verteren.

Blijven kijken? 
Wie geduld heeft, kan zeker zijn tijd in The Knick investeren. De pilot ziet er geweldig uit, maar is niet heel toegankelijk, toch denken wij dat de kwaliteit van deze serie later in het seizoen echt wel naar boven moet komen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.