Warner Bros Home EntertainmentWarner Bros Home Entertainment

The Following: seizoen 1

door • 16/10/2013 • RecensiesReacties (0)360

Cast Kevin Bacon, James Purefoy, Shawn Ashmore, Natalie Zea, Annie Parisse en Greg Paul
Genre Drama/misdaad
Speelduur 42 minuten
Aantal afleveringen 15
Zender Fox (Amerika) SBS 6 (Nederland)
Awards Nominatie Saturn Award voor Beste Acteur (Kevin Bacon) en Beste Serie

Plot[/highlight] 
Ryan Hardy (Kevin Bacon) is een FBI-agent die op zoek moet naar ontsnapte seriemoordenaar Joe Carroll (James Purefoy). Hardy was de agent die na veel pijn en moeite in 2003 Carroll oppakte. Nu de seriemoordenaar weer op vrije voeten is en een soort groep van moordenaars aanstuurt, moet FBI agent Hardy voor het eerst in jaren weer het veld in.

Memorable quote David: “You don’t find us. We find you. And we’re everywhere.”

Opvallend De Londonse seriemoordenaar John Sweeney gebruikte de naam Joe Carroll als alias. Hij heeft minstens twee van zijn vriendinnen om het leven gebracht. In 2001 werd hij veroordeeld tot levenslang.

Hoe zit het in elkaar? Joe Carroll ontsnapt uit de gevangenis en betrekt een groot landgoed op een voor de FBI onvindbare plek. Vanaf daar stuurt hij iedere aflevering groepjes fanatiekelingen op Ryan Hardy af met steeds meer luguber wordende taken. De gebeurtenissen verwerkt hij in zijn boek, waarin Ryan de hoofdpersoon is.

Waarom wel? Vanaf de pilot zorgen de mindgames tussen Ryan Hardy en Joe Carroll voor geweldige scènes. Hun dialogen zijn op het scherpst van de snede. Aan de fantasierijke geest van Joe lijkt geen einde te komen, noch aan het aantal volgers dat zich met liefde laat opofferen voor een paar alinea’s in Joe’s volgende thriller. Geen mens is veilig voor de sekte. Vermoedelijk is er geen serie met meer ontvoeringen per aflevering. Ook het aantal steekpartijen per minuut is aan de hoge kant. Opletten dus als je daar niet van houdt.

Waarom niet? Ryan en Joe komen regelmatig oog in oog te staan. Alleen nooit haalt iemand eens de trekker over. Dat is logisch, want Joe schrijft aan zijn boek en wil geen abrupt einde. Het zorgt wel voor een voortdurend uitstel van de echte confrontatie. Zeker in het midden van het seizoen voelen de afleveringen soms aan als opvulling. Het trucje dat de cultleden overal zitten, gaat soms wat vervelen. Na twee afleveringen zie je de meeste aanslagen dan ook wel aankomen. Maar ook al gaat het verrassingseffect er gauw vanaf, met de apotheose in de seizoensfinale maakt de serie weer een hoop goed.

Blijven kijken? Ja. Hoe ze de knallende seizoensfinale een vervolg gaan geven, is ons een raadsel. Het tweede seizoen is al bevestigd, dus wij zitten er straks weer klaar voor.

Het eerste seizoen van The Following is vanaf 16 oktober 2013 verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray en wordt uitgebracht door Warner Home Video.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.