Credits: ABCCredits: ABC

The Assets: pilot

door • 11/01/2014 • RecensiesReacties (0)358

Cast Jodie Whittaker, Paul Rhys en Stuart Milligan
Genre Thriller
Speelduur 41 minuten
Première 2 januari 2014
Zender ABC (Amerika)

Plot CIA-officier Sandy Grimes merkt begin jaren 80 samen met haar team dat er informatie lekt naar de KGB, de Russische geheime dienst. Tot nu toe heeft dat geresulteerd in minstens tien doden, allen Sovjet-officieren. Er wordt gemold, aan beide kanten.

Opvallend De miniserie is gebaseerd op het boek Circle of Treason: A CIA Account of Traitor Aldrich Ames and the Men He Betrayed van Sandra Grimes en Jeanne Vertefeuille. Of iedereen even enthousiast is dat het boek nu ook op televisie is, valt te betwisten. De pilot heeft de laagste kijkcijfers uit de historie van de drie grootste Amerikaanse netwerken (ABC, CBS, NBC).

Waarom wel? Het onderwerp ‘spioneren’ is met de huidige afluisterpraktijken van de NSA erg relevant. Een terugblik naar hoe dat tijdens de Koude Oorlog ging is naar ons idee prima stof voor een miniserie. Daarnaast zijn er qua stijl, genre en context gelijkenissen met The Americans, die serie werd prima ontvangen.

Waarom niet? Het camerawerk, de acteerkunsten en het plot an sich krijgen allen een ruime voldoende, maar zijn niet bijzonder. Als de pilot een goed beeld geeft van de gehele miniserie, zal The Assets nooit bovenaan iemands serielijst komen te staan.  Hetgeen dat Wie is De Mol? zo’n populair televisieprogramma maakt, missen we totaal bij The Assets. Hier ben je vanaf het eerste shot op de hoogte van de identiteit van de mol, dat maakt het een behoorlijk stuk minder spannend.

Blijven kijken? Wij hakken de knoop na de tweede aflevering door, het boeit ons tot nu toe voldoende maar mist een uitblinkend aspect.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.