Credits: Craig Blankenhorn / ShowtimeCredits: Craig Blankenhorn / Showtime

The Affair: seizoen 1

door • 27/12/2014 • RecensiesReacties (0)1404

Cast Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney, Joshua Jackson, Julia Goldani Telles, Victor Williams, Colin Donnell, Mare Winningham en Darren Goldstein
Genre Drama
Speelduur 48-52 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender Showtime (Amerika)

Plot Middelbare school leraar Noah Solloway (Dominic West) verblijft samen met zijn vrouw Helen (Maura Tierney) en vier kinderen zomers in Montauk, bij zijn rijke schoonouders. Solloway heeft een hekel aan zijn schoonvader, een bekende schrijver, en heeft zelf bovendien moeite om zijn tweede roman te schrijven. Zijn zomer ziet er ineens een stuk spannender uit als hij serveerster Alison Lockhart (Ruth Wilson) leert kennen en een affaire met haar begint. Alison woont samen op het eiland met haar man Cole (Joshua Jackson) en heeft zo haar eigen problemen.

Memorable quote Alison: “Trust you? Are you insane? You’re a married man with four kids who’s cheating on his wife.”

Opvallend The Lobster Roll, het restaurant waar Alison werkt en ze Noah voor het eerst ziet, bestaat ook echt in Montauk. De diner op de Hamptons heet echter in het echt Lunch, maar staat wel bekend om de lobster rolls. Er is ook daadwerkelijk gefilmd in dat restaurant.

Hoe zit het in elkaar? De makers van The Affair kozen ervoor om te laten zien dat elk verhaal, en zeker elke relatie, twee kanten heeft. We zien daardoor elke aflevering alle gebeurtenissen vanuit twee perspectieven. Meestal begint het met Noah’s kant van het verhaal en zien we in de tweede helft van de episode hoe Alison alles beleeft. En zoals je misschien al verwacht, dat komt lang niet altijd overeen. Daarbij wordt er ook nog met de tijd gespeeld. Net als eerder dit jaar in True Detective gebeurde, worden de hoofdpersonages hier in de tegenwoordige verhoord door een detective en lijken hun verhalen lange flashbacks te zijn.

Waarom wel? Wow, wat is de eerste helft van het eerste seizoen van The Affair goed. Door de originele vorm, het geweldige acteerwerk, de hartverscheurende scènes tussen de geliefden (alle vier) tegen de achtergrond van het mooie maar enigszins trieste Montauk (East Hampton) raakten wij hartstikke verslaafd. Over het acteerwerk op televisie hoeven we sowieso steeds minder te klagen, maar met televisieveteranen als Dominic West (The Wire), Maura Tierney (E.R.), Joshua Jackson (Fringe en Dawson’s Creek) kan er qua spel echt niets meer mis gaan. Het is haast jammer dat Tierney en Jackson niet wat dankbaardere rollen hebben, want juist ook hun kant van het verhaal is interessant. Ruth Wilson, die wel al in Luther te zien was, is echter de grote verrassing van de serie. Ze switcht moeiteloos tussen het emotioneel gebroken en naïeve meisje in haar eigen versie van de gebeurtenissen en de sexy zorgeloze serveerster die Noah in haar ziet. Die zijn/haar-verhaal vorm zorgt ervoor dat The Affair echt een bijzondere dramaserie is en niet zomaar een serie vol seks over een uit de hand gelopen affaire. Als kijkers kunnen we hierdoor meerdere kanten van het verhaal ontdekken, en bovendien ontvouwt er zich zo langzaam een intrigerend verhaal. Want hoewel de affaire natuurlijk centraal staat, is er ook een moordzaak waarover steeds meer duidelijk wordt. De toevoeging van het verhoor van de twee door detective Jeffries is dan ook heel slim, want dit zorgt voor een extra laag en we hebben hierdoor nog meer om proberen uit te zoeken. Ja, de dramaserie is nogal gecompliceerd, maar wel onwaarschijnlijk mooi.

Waarom niet? In de pilotrecensie kaartten we het al aan; de dramaserie kan behoorlijk frustrerend zijn. Hoewel het niet per se gaat om wie er gelijk heeft, de waarheid ligt immers altijd in het midden en aan iemands beleving valt niet te twisten, worden we soms moe van het raden naar wat er nou precies gebeurd is. Ook komen we in de eerste paar afleveringen van het seizoen niet veel te weten, omdat alle gebeurtenissen dan redelijk één op één herhaald worden. Pas later in het seizoen zien we steeds meer van wat er gebeurd als Alison en Noah niet bij elkaar zijn, waardoor het grotere plaatje ineens duidelijk wordt. Helaas wordt de serie dan ook iets soapier. Waar The Affair heel eigenzinnig begint en zich vooral op de psychologische aspecten van de affaire richt, verliest de serie zich naar mate het einde dichterbij komt steeds meer in grote, overbodige dramatische gebeurtenissen.

Blijven kijken? Zeker! Ondanks dat The Affair, net als de verhouding zelf, richting het einde steeds slordiger werd, is het toch echt één van de beste nieuwe dramaseries. Oh, en die cliffhanger zorgt er natuurlijk ook voor dat stoppen echt geen optie is.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.