TeunSlider

Teun Luijkx’ visie: “Ik had de rol van Michiel Huisman in Treme wel willen spelen.”

door • 07/02/2014 • InterviewsReactie (1)865

De redactie van SERIEVISIE zit natuurlijk vol met kenners, maar wie weet er nou meer over tv-series dan de acteurs en actrices die er zelf in spelen. Dus vragen wij bekend televisieland naar visies op series. We spraken met Teun Luijkx over Treme, McNulty en een remake van Boardwalk Empire.

De Brabantse Teun Luijkx (1986) kreeg interesse in het theatervak op de middelbare school, waarna hij terechtkwam bij Stichting Theaterplan in Eindhoven. Professionele theaterregisseurs gaven hem daar de kans om ervaring op te doen. Dit beviel hem zo goed, dat hij na de middelbare school naar de toneelacademie in Maastricht vertrok om de opleiding Theatraal Performer te volgen. Tijdens deze studie werd hij gevraagd voor een rol in het tragikomische toneelstuk The Beauty Queen of Leenane en ging zijn carrière als acteur van start.

Na kleinere rollen in de televisieseries Voetbalvrouwen, S1ngle, Bloedverwanten en De geheimen van Barslet, werd hij gecast voor een hoofdrol in A’DAM-E.V.A., dat vanaf 2011 op televisie te zien was. Het tweede seizoen van deze mozaïekvertelling wordt dit jaar uitgezonden. Ook was hij te zien als de verwarde en mysterieuze Richard in de film &Me, die van dezelfde regisseur is.

Wanneer we hem vragen naar zijn favoriete serie hoeft hij geen seconde na te denken: “Op dit moment is dat denk ik Treme, van de schrijvers en de makers van The Wire.”

Waarom is dit jouw favoriete tv-serie?
“Het gaat over muzikanten in New Orleans nadat Katrina daar is langsgekomen. De hele stad ligt in puin. We beginnen eigenlijk drie maanden nadat ‘ie langs is gekomen. Je ziet al die muzikanten hun leven weer oppakken. Mensen moeten verhuizen of hun huis ligt nog in de stad, maar helemaal beschimmeld. Ze houden zichzelf vrolijk en hoopvol door die muziek. Het zijn eigenlijk alleen maar muzikanten die hun blijven spelen ondanks de ellende in de wereld, en dat is echt schitterend.

Michiel Huisman doet het ook heel goed, die past er echt geweldig tussen. Hij staat echt tussen waanzinnig goede acteurs, maar blijft heel goed overeind. Wat ik mooi vind is dat het heel erg over het leven gaat, er gebeurt niet zoveel. Er is heel veel gebeurd met die orkaan, maar daarna is het een beetje ‘Hoe ga je ermee om, met het leven?’. Het is niet zo dat het heel erg plotdriven is van ‘en toen gebeurde er dat en toen, maar meer dit is het leven een beetje.’”

Wat is er essentieel voor een goede tv-serie?
“Tijd. Ik denk dat dat vaak het probleem is hier in Nederland. Dingen worden vaak iets te snel afgeraffeld, omdat er geen geld is. Tijd is binnen film vaak geld en andersom. Ik denk dat het wel kan binnen de tijd die er wordt gegeven, maar dat je dan gewoon veel beter moet plannen en door moet hebben wat belangrijk is. Want vaak gaat het mis op dat je uiteindelijk heel veel tijd kwijt bent aan iets wat de serie niet per se ten goede komt.

Als je kijkt naar Treme of Boardwalk Empire, wat ik ook een hele fijne serie vind, daar is gewoon echt de tijd genomen. Ook tijd om het te schrijven. Er zijn heel veel goede schrijvers bij elkaar die dat dan samen mogen doen, maar die mogen hun tijd nemen. Niet zo van ‘oké jongens, hup door! We raggen er nog een seizoen uit.’ Dat is zo zonde van het geld en van de tijd. Ja, je moet gewoon de tijd nemen.”

Welke rol in welke serie zou je zelf graag spelen?
“Die van Michiel Huisman in Treme, die had ik wel willen spelen. Of anders had ik McNulty in The Wire ook wel tof gevonden, de detective. Omdat het zo’n ontzettende klootzak is, die zo goed is eigenlijk. Hij heeft zo mooi die twee kanten in zich. Hij is echt een lul tegen heel veel mensen en zuipt veel te veel, echt een eikel. Maar hij is echt de beste detective die ze hebben. Het is echt een goed mens, maar een met gebruiksaanwijzing.”

Welke serie zou een Nederlandse remake moeten krijgen?
Treme, haha. Na de watersnoodramp in de jaren ’50 of de dijkdoorbraak in Limburg in 1993, of wanneer was het? En dan Limburgse muzikanten die het leven weer oppakken. Nee, The Sopranos dat wordt met Penoza best goed ondervangen vind ik.

Wat ik op zich wel tof zou vinden is Boardwalk Empire, dat speelt in de tijd van de drooglegging in de jaren ’20/30. In Nederland zijn in die tijd ook veel dingen gebeurd die heel interessant zijn. Zo rond 1900/1910/1920, toen gebeurde er zoveel in Amsterdam. De cabaret kwam voor het eerst op en de revue, en dat soort dingen. En er was crisis en armoe, en de combinatie ervan, daar zouden ze iets mee moeten doen. Misschien ga ik het zelf doen en dan speel ik de hoofdrol, als variétéartiest en gangster net als Nucky Thompson in Boardwalk Empire!”

Gerelateerde berichten

One Response to Teun Luijkx’ visie: “Ik had de rol van Michiel Huisman in Treme wel willen spelen.”

  1. René van Kalken zegt:

    Voor mij mag het leven van Wally Taks wel verfilmd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.