Credits: AMCCredits: AMC

Terugblikken op Breaking Bad

door • 06/08/2013 • FeaturesReacties (0)418

Het tweede deel van het laatste seizoen van Breaking Bad begint nu echt bijna. Na maanden wachten komen we er eindelijk achter hoe de veelgeprezen serie afloopt. Maar wat gebeurde er ook al weer in de eerste paar afleveringen van seizoen vijf? Even kort opfrissen. 

Aan het einde van het vierde seizoen liet oud-scheikundeleraar Walter White zijn baas Gus Fring opblazen. Een probleem minder zou je denken, maar Walter heeft er ook een probleem bij, want Whij moet nu alles zelf regelen. Zelf de chemicaliën regelen, zelf een plek zoeken om te koken en zelf distribueren.

Dit seizoen lijkt meer dan vorige seizoenen puur over Walter, Jesse en Mike te gaan en minder over het gezin White. Seizoen vijf begint als Walter wil stoppen, maar het blijkt dat zijn vrouw Skyler al hun gespaarde geld aan haar baas heeft geschonken om zijn schulden af te betalen. Dus Walt moet weer aan de slag, samen met Jesse en Mike. Nu ze de wasserette niet meer hebben om te koken bedenken ze dat het goed kan in verlaten huizen waar de ongediertebestrijding bezig is. Via Mike krijgen ze contact met Lydia Rodarte-Quayle, die een hoge positie heeft bij Madrigal Electromotive, het moederbedrijf van Gus Frings kippenrestaurant Los Pollos Hermanos. Zij kan de mannen helpen aan de ingrediënten die ze nodig hebben om meth te koken.

Van haar krijgen ze de tip een trein te overvallen die vol met de dure grondstof methylamine zit. Alles gaat goed tot een kind de mannen betrapt. Nieuwe werknemer Todd schiet de jongen dood om te voorkomen dat hij ze verklikt. Zowel Jesse als Mike gaan over de rooie en willen stoppen met de samenwerking. Ze kopen zichzelf uit voor miljoenen dollars. Walt staat er alleen voor.

Het probleem is dat Mike een lijst heeft met mensen die weten van Walter z’n methbusiness en die betaald worden om daar over te zwijgen. Walt wil die betalingen stoppen en de lijst te pakken krijgen om te weten met wie hij rekening moet houden. Maar Mike geeft de lijst niet en in een opwelling schiet Walt hem neer. Zwaargewond kruipt Mike naar de waterkant en overlijdt.

Gelukkig had ook Lydia van Madrigal Electromotive die lijst met namen. In een snelle montage zien we hoe iedereen op die lijst één voor één vermoord wordt. Omdat Walt graag uit de meth wil stappen, vertelt Lydia dat Walter een laatste grote klapper kan maken door meth in Tsjechië te verkopen. Daar verdient hij zo veel geld mee dat hij kan stoppen met koken. De familie White trekt weer bij elkaar in en de gezinsleden pakken hun leven weer zo normaal mogelijk op.

Alles lijkt pais en vree, tot zwager Hank op de wc een boek vindt. Het is een boek van schrijver Walt Whitman dat Gale Boetticher ooit aan Walt gaf. Door de initialen G.B. en W.W. zo dicht bij elkaar te zien staan, gaan de radertjes in het hoofd van Hank draaien en vallen alle puzzelstukjes op hun plek.

De grote vraag is natuurlijk wat er nu gaat gebeuren. Arresteert Hank zijn zwager en speelt het grootste deel van het eind van de serie zich achter de tralies af? Redt Walter zich hier weer slim uit, zoals hij eigenlijk al de hele serie doet? Of krijgt de serie het einde dat veel kijkers al sinds het begin verwachten, de kanker van Walt komt terug en hij sterft in de laatste aflevering in een ziekenhuisbed? Wat het ook wordt, wij kijken er in ieder geval naar uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.