Credits: CinemaxCredits: Cinemax

Sullivan Stapleton over Strike Back seizoen drie

door • 17/08/2013 • InterviewsReacties (0)345

Sgt Damien Scott vecht bovenop een trein, springt van bewegende voertuigen en schiet er op los. Niets is te gek in het derde seizoen van Strike Back. Sullivan Stapleton doet al zijn stunts zelf. Een gesprek over blessures, spectaculaire actiescènes en workouts.

Er zit een prachtig geschoten scène in dit seizoen. De helden van Section 20 zijn in Duitsland en moeten een trein vol terroristen opsporen. “We worden opgepikt door een helikopter en springen eruit om op de trein te landen. We vechten er bovenop en ik word er afgegooid. Ondertussen is Stonebridge nog in gevecht. Een motor rijdt voor de trein uit en wij stelen een truck om die vervolgens voor de trein te rijden.” En nee, daar komt geen stuntman aan te pas. “Het zijn realistische stoere mannen dingen, want we doen het echt.”

“Het filmen van die scène duurde vier dagen. We hadden binnenin het voertuig ook twee eenheiden. Het was nogal een gekkenhuis, maar vooral ook heel leuk”, zegt Sullivan Stapleton. Maar ook de voorbereiding op dat soort fysieke scènes kost een hoop tijd. Al sinds het eerste seizoen wordt er keihard getraind door de acteurs. “Het was net boot camp. Te gek, maar wel heel zwaar. We gingen er om zes uur uit om hard te lopen, dan door naar de sportschool om gewicht te heffen en vervolgens naar de schietbaan om te schieten en aan tactische bewegingen te werken.”

Volgens Stapleton is het filmen voor Strike Back af en toe net een extreme sport, en dat gaat er ook wel eens iets mis. “Vorig seizoen heb ik m’n knie gebroken. Ik deed toen trouwens niet eens iets geks. Ik rende gewoon een berg op, struikelde en viel op m’n knieschijf. Ik probeerde nog wel op te staan, maar ondanks de adrenalinekick kon ik echt niet meer bewegen.”

Credits: Cinemax

Credits: Cinemax

Hoewel het oorlogsdrama bekend staat als een serie vol actie, speelt de samenwerking tussen Scott en Stonebridge een grote rol. Fans zijn dol op de twee soldaten en Stapleton snapt dat wel. “Stonebridge doet alles volgens het boekje en zelfs als hij een beetje losser wordt, blijft hij een fatsoenlijke soldaat. Scott is niet zo. Hij is onconventioneler en dat komt naar voren door de dingen die we doen. In het echte leven zijn we allebei beter in andere dingen en ik denk dat dat terug te zien is in onze personages.”

Scott en Stonebridge zijn wel veranderd gedurende de drie seizoenen. “Scott begon als de kwade vent, maar naar mate de serie vorderde zijn er dingen veranderd en maakte Stonebridge van alles mee waardoor het een beetje omdraaide.” Dat is volgens Stapleton leuk om te spelen, maar hij noemt de dynamiek tussen de twee ook realistisch. “Maten zijn maten en soms maakt de een de ander kwaad of andersom, maar ze zorgen wel voor elkaar.”

Dit seizoen komt de zachtere kant van Scott dan ook af en toe naar voren. “Er is een scène waarin we zien dat er iets ergs gebeurt met iemand die dichtbij ons staat en het was eigenlijk fijn dat ik Scott daardoor iets menselijker kon maken. Ik moest echt tegen m’n tranen vechten. Het was goed om te laten zien dat die jongens echt wel gevoel hebben en ze niet onrealistische stoere mannen zijn.” Het was niet voor niets één van zijn favoriete momenten van het derde seizoen, maar de eerder genoemde treinscène, die blijft toch ook echt onvergetelijk.

De eerste aflevering van het derde seizoen van Strike Back is nu gratis te zien via HBO Go.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.