Credits: FXCredits: FX

Sons of Anarchy: seizoen 5

door • 23/12/2012 • RecensiesReacties (0)689

Cast Charlie Hunnam, Katey Sagal, Ron Perlman, Maggie Siff, Ryan Hurst, Mark Boone Junior, Kim Coates en Tommy Flanagan
Genre Drama
Speelduur 45 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender FX (Amerika) RTL 7 (Nederland)
Awards SAG Award nominatie voor Beste Stunt Ensemble

Plot Jackson ‘Jax’ Teller (Charlie Hunnam) stuurt als president de motorrijdende gang Sons of Anarchy aan. Als jonge vader van twee probeert hij langzaam de overstap te maken van illegale handel naar minder risicovolle sectoren als vastgoed en vrouwelijk naakt. Ondertussen zaagt zijn stiefvader Clay (Ron Perlman) aan zijn stoelpoten, en raakt zijn vrouw Tara (Maggie Siff) als gereputeerde chirurg juist steeds meer betrokken bij de criminele activiteiten van de club.

Memorabele quote Damon Pope: “There you go, finding a hidden advantage in an unfortunate circumstance; using pain to take you to the next level. Those are the things that turn players into kings.”

Opvallend
Producer Kurt Sutter speelt zelf een terugkerende bijrol als langdurig gevangene Otto. In het echte leven is hij getrouwd met Katey Sagal, die in de serie mater familias Gemma speelt.

Hoe zit het in elkaar? We volgen Jax en zijn club bij hun stappen in de onderwereld. De Sons beklimmen de sociale ladder in rap tempo, maar niet zonder gevolgen. Tussen alle schietpartijen en afrekeningen door hoeft de hoofdpersoon zich niet te vervelen, want ook op persoonlijk vlak heeft hij geen moment rust.

Waarom wel? 
Jax’ worsteling met de keuze tussen veiligheid voor zijn familie en adequaat reageren op agressie van rivaliserende bendes blijft nieuwe verhaallijnen bieden. De Sopranos op Harley’s hebben zo een oneindige voorraad vijanden. Een paar opvallende bijrolletjes (Joel McHale, Ashley Tisdale, Dave Navarro) zorgen voor opveermomenten. Een speciale vermelding voor Katey Sagal in haar tweede carrière als tv-moeder is op zijn plaats. Ze doet haar Golden Globe voor Beste Actrice uit 2011 nog steeds eer aan.

Waarom niet? 
Een criminele organisatie draaiende houden in een middelgroot stadje in Californië blijkt een weinig solide bron van inkomsten. De houdbaarheid van leveranciers en afnemers is kort, en de snelheid waarmee nieuwe deals worden gesloten komt soms ongeloofwaardig over. Ook hebben sommige personages wel heel veel engeltjes op hun schouder.

Blijven kijken? 
Zeker. Het vierde seizoen was een klein dipje in de spanningsboog, maar dit jaar hangt weer aan elkaar van onverwachte wendingen en non-stop actie. De seizoensfinale heeft genoeg open eindes opgeleverd om nu al uit te kijken naar begin september 2013.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.