Credits: Anouck WolfCredits: Anouck Wolf

Smeris: seizoen 1

door • 06/06/2014 • RecensiesReacties (0)2838

Cast Dennis van de Ven, Jeroen van Koningsbrugge, Kiki van Deursen, Huub Smit en Patrick Stoof
Genre Drama/misdaad
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender BNN (Nederland 3)
Awards Geen

Plot Theo Kamp (Jeroen van Koningsbrugge) is één van de beste rechercheurs in Tilburg, maar wordt van zijn afdeling gehaald wanneer hij de regels overtreedt door topcrimineel Freddy van Nuenen (Patrick Stoof) een klap te geven. Hij wordt bij het hennepteam geplaatst waar hij met Willem Niessen (Dennis van de Ven) moet samenwerken, maar is vastberaden zijn onderzoek naar de crimineel niet op te geven. De partners raken vervolgens samen in een web rondom Van Nuenen verstrikt en ondernemen zonder toestemming actie.

Memorable quote Willem over Theo: “Wij zitten niet echt op een cowboy te wachten.”

Opvallend De eerste aflevering had ongekend veel kijkers, maar binnen één week had Smeris ineens 220.000 kijkers minder. Volgens Jeroen van Koningsbrugge kwam dit door De Wereld Draait Door, waar Peter R. de Vries vertelde dat de serie niet waarheidsgetrouw was en een onjuist beeld van de politie weergeeft. Jeroen was woedend op het VARA programma, dat onlangs juist fuseerde met BNN, en ook op Twitter liepen de frustraties hoog op.

Hoe zit het in elkaar? Tilburg staat hoog in de top tien van criminele steden van Nederland en daarom is deze stad als decor van Smeris gekozen. Alle opnames zijn ook daadwerkelijk in Tilburg gemaakt waardoor er veel herkenningspunten in de serie te zien zijn. Smeris is hiermee niet de zoveelste politieserie van Nederlandse bodem en wil een realistisch beeld van de politie neerzetten.

Waarom wel? De serie kent een spannend verhaal en mede door het eigenwijze gedrag van Theo Kamp willen wij blijven kijken naar hoe het afloopt. Tilburg dient hierbij als perfect decor, doordat Smeris zeer mooi gedraaid is, wat weer voor sterke afleveringen zorgt. Het camerawerk is van hoge kwaliteit en dit verdient volgens ons een pluim. Daarnaast is de nodige portie humor toegevoegd, soms zelfs op zulke absurde momenten, waardoor de gebeurtenissen luchtig worden gebracht en Smeris absoluut geen kopie van andere politieseries kan worden genoemd.

Waarom niet? Het acteerniveau is nog weleens magertjes te noemen en van sommige scènes is te zeggen dat ze behoorlijk dramatischer zijn gemaakt voor het spanningsgehalte van de aflevering. Daarnaast blijven wij in ons achterhoofd houden dat de hoofdrolspelers ook een cabaretduo vormen, waardoor we ze niet volledig in hun rollen kunnen geloven. Wat ons betreft had de liefde ook meer plaats mogen maken voor actie, want deze keuze maakte sommige scènes nu vooral overbodig en langdradig. Tja, Jeroen is nu eenmaal een echte flirt.

Blijven kijken? Hoewel de serie halverwege wat instortte en saaier begon te worden, heeft het slot ons toch nieuwsgierig gemaakt. Met een onverwachtse aanslag op Theo is het onmogelijk om seizoen twee niet te willen zien.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.