Credits: BNNCredits: BNN

Smeris: pilot

door • 18/03/2014 • RecensiesReacties (0)881

Cast Dennis van de Ven, Jeroen van Koningsbrugge en Kiki van Deursen
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Zender BNN (Nederland 3)

Plot Theo Kamp (Jeroen van Koningsbrugge) is rechercheur moordzaken in Tilburg, maar wordt, omdat hij buiten zijn boekje gaat in het onderzoek naar topcrimineel Freddy van Nuenen, overgeplaatst naar het hennepteam. Hij wordt gekoppeld aan Willem Niessen (Dennis van de Ven), de rechercheur die zich altijd netjes aan de regels houdt. Willem en Theo zijn tegenpolen en zitten niet op elkaars aanwezigheid te wachten. Theo wil zijn eigen onderzoek niet opgeven, maar dat is lang zo makkelijk niet als je in het hennepteam zit en Willem over je schouder meekijkt.

Opvallend Een productiemedewerker werd in Amsterdam aangehouden omdat een sticker met het SMERIS-logo op zijn auto aanstootgevend zou zijn. Als hij het niet voor bepaalde tijd zou verwijderen, zou hij zelfs strafbaar bevonden worden. Uiteindelijk mocht de sticker, na uitgebreid overleg, toch gewoon blijven zitten.

Waarom wel? Smeris is prachtig geschoten. Door de manier van filmen, geeft het ondanks dat het in Tilburg is, een Amerikaans sfeertje weer. De kwaliteit van de serie is daardoor erg hoog. Door de goede cinematografie blijven we kijken. Het verhaal is uitgedacht en het is meteen duidelijk dat het plot over meerdere afleveringen zal worden uitgesmeerd. Nóg een reden om elke week te kijken. En natuurlijk, zoals we van Koningsbrugge en Van de Ven gewend zijn, zit er een perfect dosis humor in de serie. Goed getimed en het verhaal ondersteunend. Zo zien we het graag.

Waarom niet? Tja, het acteertalent houdt toch te wensen over. Sommige scènes lijken wel heel erg gemaakt en dialogen lopen niet altijd even gesmeerd. Gelukkig stoort het amper, omdat de rest goed in elkaar steekt. Maar het blijft een politieserie als ieder ander; Smeris onderscheidt zich nog niet echt van concurrerende Nederlandse politieseries (behalve de sterk getimede humor), dus we hopen dat dat nog gaat komen.

Blijven kijken? Een retorische vraag: het antwoord is ja. Smeris moet je een kans geven, al is het maar om Van Koningsbrugge en Van de Ven eens in een ander daglicht te bekijken. Ze verdienen het zeker met dit knap staaltje werk.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.