SjoerdSlider

Sjoerd Dragtsma’s visie: “Een serie over de jaren 80/90 in Amsterdam lijkt mij heel interessant.”

door • 05/04/2013 • InterviewsReactie (1)457

De redactie van SERIEVISIE zit natuurlijk vol met kenners, maar wie weet er nou meer over tv-series dan de acteurs en actrices die er zelf in spelen. Dus vragen wij bekend televisieland naar hun visie op series. Dit keer spraken we met Sjoerd Dragtsma over Breaking Bad, CIA-intriges en Californications Hank Moody.

De 28-jarige Sjoerd Dragtsma is een geboren en getogen Amsterdammer. Hij behaalde zijn havo-diploma waarna hij één jaar aan acteerschool Het Collectief studeerde en één jaar aan de Amsterdamse Theater Academie. Zijn eerste echte rol als acteur was in de serie Het Glazen Huis, waarin hij 61 afleveringen te zien was als Daan Hendriks.

Hierna speelde Dragtsma rollen in verschillende Nederlandse tv-series. In 2005 was hij te zien in Kees & Co en in 2006 volgde een gastrol in dramaserie Gooische Vrouwen. Ook was de acteur te zien in enkele soaps, waaronder de concurrenten Onderweg naar Morgen en Goede Tijden, Slechte Tijden. In GTST was hij zelfs te zien in twee rollen, in 2003 als Johan Paulusma en in 2009 keerde hij terug in Meerdijk als Arthur Diepgrond. Hij speelde twee seizoenen lang in komedieserie We Gaan Nog Niet Naar Huis de rol van boer Wubbe en op dit moment is Dragtsma te zien in de nieuwe soapserie Malaika op RTL5.

Sjoerd heeft niet één favoriete serie. “De series waar mijn vrouw en ik de laatste jaren erg van onder de indruk waren zijn Homeland en Breaking Bad. Volgend jaar is er weer een andere mooie serie waaraan ik verslaafd raak.”

Homeland gaat over marinier Brody die na acht jaar gevangenschap door Al-Qaida terugkeert naar Amerika, waar hij als held onthaald wordt. CIA-agent Carrie Mathison is de enige die gevaar in hem ziet. Zij heeft reden om te denken dat hij een spion van Al-Qaida is. In Breaking Bad stort het leven van scheikundeleraar Walter White in wanneer wordt vastgesteld dat hij terminaal ziek is. Om er voor te zorgen dat zijn gezin na zijn dood niet in een financiële crisis belandt, besluit Walter zijn kennis te gebruiken om de beste meth in New Mexico te maken.

Waarom zijn dit jouw favoriete tv-series?
“Omdat ze beide een hele sterke sfeer en arena hebben waarin het zich afspeelt. De desolate en vervreemde plekken in combinatie met de stoere verhaallijn van Breaking Bad en de zenuwslopende CIA-intriges in combinatie met de waanzin-verhaallijn van de vrouwelijke hoofdpersoon in Homeland houden deze series voor mij zowel menselijk als een ‘ver van mijn bed show’.”

Wat is er essentieel voor een goede tv-serie?
“In het kort: verassingselement in combinatie met mysterieuze en spannende karakters.”

Welke rol in welke serie zou je zelf graag spelen?
“Hank Moody (Californication) of Jesse Pinkman (Breaking Bad). Beide rollen staan op hun eigen manier buiten de maatschappij. De één is schrijver, de ander is dealer. Beide hebben een goed hart, maar dat laten ze maar af en toe zien aan hun naasten. Ze hebben weinig op met binnen de paden lopen en kiezen hun eigen pad met alle consequenties van dien.”

Welke serie zou een Nederlandse remake moeten krijgen?
“Ik zou liever een serie zien die we zelf ontwikkelen en het niveau van Amerika een beetje kan evenaren. Een serie over de jaren 80/90 in Amsterdam lijkt mij heel interessant. Toen homo’s nog echt getolereerd werden, de housescène zijn gloriedagen beleefde en succes nog niet zo’n groot uithangbord was. Helaas heb ik die periode als tiener meegemaakt en niet als twintiger of dertiger.”

Gerelateerde berichten

One Response to Sjoerd Dragtsma’s visie: “Een serie over de jaren 80/90 in Amsterdam lijkt mij heel interessant.”

  1. Ruden Nijsse zegt:

    Zo'n serie zie ik ook wel zitten, hoe zou de cast eruit moeten zien? :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.