Credits: ABCCredits: ABC

Scandal: seizoen 1

door • 10/06/2013 • RecensiesReacties (0)524

Cast Kerry Washington, Columbus Short, Jeff Perry, Katie Lowes, Guillermo Díaz, Tony Goldwyn, Darby Stanchfield, Henry Ian Cusick en Bellamy Young
Genre Drama
Speelduur 42 minuten
Aantal afleveringen 7
Zender ABC (Amerika)
Awards Image Award voor Beste Dramaserie en Beste Actrice in een Dramaserie (Kerry Washington)

Plot Olivia Pope (Kerry Washington) is de voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis. Tegenwoordig staat ze aan het hoofd van haar eigen crisismanagement firma. Samen met haar team, dat bestaat uit Harrison (Columbus Short), Abby (Darby Stanchfield), Huck (Guillermo Díaz), Stephen (Henry Ian Cusick) en nieuwkomer Quinn (Katie Lowes), lost ze de problemen van de elite van Washington op.

Memorabele quote Harrison: “I’m a gladiator in a suit. Because that’s what you are when you work for Olivia.”

Opvallend Shonda Rhimes is het brein achter Scandal. Bekende naam? Dat kan wel kloppen, want ze is ook de maker van Grey’s Anatomy. Dat is trouwens goed terug te zien. Beide series hebben sterke vrouwelijke hoofdpersonages, die natuurlijk hun gebreken hebben. Ook laat Rhimes zich dit keer net als tijdens Grey’s adviseren door kenners. Zo belt ze Judy Smith, op wie het personage van Olivia Pope is gebaseerd, regelmatig op om te vragen wat haar karakter zou moeten doen in bepaalde situaties.

Hoe zit het in elkaar? Scandal flitst letterlijk heen en weer tussen de gebeurtenissen rondom de crisismanagement firma van Olivia Pope & associates en de gang van zaken in het Witte Huis. De bruggetjes tussen de twee werelden en verschillende scènes worden geslagen door het geluid van een flitsende camera en bijbehorende flashy beelden die door elkaar lopen.

Waarom wel? Het begint en eindigt allemaal bij Kerry Washington, die haar rol als de slimme, scherpe en harde Olivia perfect vertolkt. Elk monoloog dat haar lippen verlaat klinkt geweldig, hoe slecht geschreven soms ook. Ze toont ook moeiteloos de twee kanten van haar personages en levert tegenover elke acteur waardig tegenspel. Vooral in de scènes met Tony Goldwyn, die president Fitzgerald Grant speelt, is ze charismatisch en sterk. En hoewel ze boven de rest van de cast uitsteekt, is er geen personage te vinden dat niet interessant is of niets waardevols toevoegt. Al moeten we toegeven dat het in het geval van Quinn wel een tijdje duurt. De snelheid van de serie zorgt dat je in de behandelde zaken wordt meegezogen en bovendien vliegensvlug het eerste seizoen er doorheen jaagt.

Waarom niet? Hoe goed de serie ook is, Scandal is en blijft eigenlijk een soap-opera drama. Dat betekent dus inderdaad ontzettend veel intriges en drama, maar vooral ook dat onze heldin Olivia zichzelf overal uiteindelijk wel weer uitredt. Ietwat geloofwaardig soms? Absoluut, maar dat houdt ons eigenlijk niet tegen.

Blijven kijken? Wij waren al van plan om door te kijken, maar na de bijna onthulling in de seizoensfinale hebben we helemaal geen keuze meer. Quinn wordt nu echt interessant en wij willen weten waarom.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.