Credits: Sundance TVCredits: Sundance TV

Rectify: seizoen 2

door • 13/09/2014 • RecensiesReacties (0)1550

Cast Aden Young, Abigail Spencer, Adelaide Clemens, Luke Kirby, Clayne Crawford, J. Smith-Cameron en Bruce McKinnon
Genre Drama
Speelduur 48 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender Sundance TV (Amerika)

Plot Nadat hij is aangevallen ligt Daniel (Aden Young) in een coma in het ziekenhuis. Terwijl zijn moeder (J. Smith-Cameron) en zus Amantha (Abigail Spencer) hoop blijven houden, is de sheriff (J. D. Evermore) vastberaden om degenen die Daniel hebben mishandeld op te pakken. Al is niet iedereen in het dorp van mening dat de daders gepakt moeten worden.

Memorable quote Daniel: “It really is the beauty that hurts the most.”

Opvallend Ray McKinnon, de bedenker van Rectify, is zelf ook geen onbekende op het kleine scherm. Zo was hij in veertien afleveringen van Sons of Anarchy te zien en had hij ook ooit een rol in HBO’s Deadwood.

Hoe zit het in elkaar? Het eerste seizoen bestond uit zes afleveringen en besloeg ook zes dagen. De première van seizoen twee is de zevende dag nadat Daniel uit de gevangenis is, en zo verstrijkt er ook in het nieuwe seizoen weinig tijd. Ook de flashbacks naar Daniels tijd achter tralies zijn terug, maar die komen nu vaker voor en daar worden ook nog dromen aan toegevoegd. Zo komen we dit seizoen nog meer in Daniels wereld terecht.

Waarom wel? Net als in seizoen één ziet ook nu weer elke aflevering er prachtig uit. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar bijna elk shot is er één om in te lijsten en aan de muur op te hangen. Dat lijkt ons toch al een behoorlijke reden om naar een televisieserie te kijken. Gelukkig is Rectify nog zoveel meer dan dat. Het is namelijk een serie die gewoon helemaal klopt en bovendien steeds beter wordt. Dat komt ook vooral door de ontwikkelingen die de personages dit seizoen doormaken. Daardoor wordt steeds duidelijker dat ze allemaal imperfect zijn en vaak niet eens sympathiek, maar de acteurs spelen het allemaal zo goed, dat we dat niet eens erg vinden. Aden Young blijft de rol van Daniel perfect spelen en het is onmogelijk om niet naar hem te kijken wanneer hij in beeld is, zelfs als dat zwijgend is. Daniel moet belangrijke keuzes maken en dat komt in de finale tot een geweldige climax, waarin het spel van Young zo goed is, dat we er bang van worden. En hoewel de serie nog altijd geen whodunit is, het maakt namelijk simpelweg niet uit of hij het nou wel of niet heeft gedaan, komen we toch meer te weten over wat er zich die noodlottige nacht heeft afgespeeld en dat is toch behoorlijk intrigerend. 

Waarom niet? Het lijkt erop alsof bedenker Ray McKinnon nog meer zijn tijd heeft genomen in de eerste paar afleveringen van seizoen twee. Zo mogelijk is het tempo nog iets lager dan in de eerste reeks. Hierdoor blijft Rectify absoluut uniek, maar toch ook wel alleen geschikt voor een beperkt publiek: kijkers met een lange adem. De combinatie van flashbacks en dromen in de eerste helft van het seizoen is prachtig, maar maakt het wel wat lastiger om er in te komen en alles goed te volgen. Dit tweede seizoen vereist dus nog iets meer concentratie.

Blijven kijken? Ja! Dat is geen kijkadvies, maar een opdracht. Dit tweede seizoen bouwde zo geweldig op, om uiteindelijk ontzettend mooi en tragisch te eindigen. Wij tellen nu al stiekem af tot het derde seizoen, dat ergens in 2015 verwacht wordt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.