Credits: Sundance ChannelCredits: Sundance Channel

Rectify: seizoen 1

door • 12/05/2013 • RecensiesReacties (0)631

Cast Aden Young, Abigail Spencer, Adelaide Clemens, Michael O’Neill, Bruce McKinnon, Clayne Grawford, Luke Kirby en J. Smith Cameron
Genre Drama
Speelduur 42 minuten
Aantal afleveringen 6
Zender Sundance Channel (Amerika) Film1 (Nederland)
Awards Geen

Plot Na negentien jaar gevangen te hebben gezeten voor de verkrachting en moord op zijn toenmalige vriendinnetje, komt Daniel Holden (Aden Young) vrij omdat nieuw DNA-bewijs aantoont dat er meerdere daders zijn geweest. Maar dit betekent niet per se dat hij het niet heeft gedaan. Is hij onschuldig of toch niet?  Zijn vrijlating roept in de gemeenschap veel vragen op, mede door zijn destijds afgeleverde bekentenis.

Memorabele quote Daniel: “The goat man told me it’s the beauty not the ugly that hurts the most.”

Opvallend Dit is de eerste originele Sundance Channel-serie, waarvan het netwerk dus ook alle rechten zelf in handen heeft. Een beter begin kon Sundance zichzelf niet wensen. De uitvoerende producenten van Breaking Bad hebben met Rectify wederom een prachtige serie afgeleverd.

Hoe zit het in elkaar? Het klinkt misschien als een typisch door misdaad gedreven drama, maar dat is absoluut niet het geval. Of Daniel nu al dan niet schuldig is, staat helemaal niet centraal. Rectify laat het whodunnit gewoon lekker bij de kijker liggen en focust zich vooral op de impact die Daniels vrijlating heeft. We zien in zes afleveringen hoe hij met zijn eerste week van net verworven vrijheid omgaat, maar leren ook hoe dat voor zijn familie is en hoe het dorp er op reageert.

Waarom wel? We vermoedden het al na de pilot, maar weten het nu zeker: dit is drama zoals het bedoeld is. Rectify is niet bang voor stilte en begrijpt dat niet alleen lange monologen hartverscheurend kunnen zijn. De serie vindt drama en diepte in kleine en stille gebeurtenissen, zoals een autorit of zitten op een leeg honkbalveld. Dit komt voornamelijk doordat Aden Young Daniel prachtig weet te portretteren. Zijn spel is schitterend op een minimalistische manier. Het is duidelijk te zien dat zijn personage van binnenuit een strijd voert met zichzelf en de emoties, met name verwarring, spatten er vanaf. Het is onmogelijk om niets te voelen tijdens het kijken naar Daniel, die ons meerdere malen met kippenvel achterliet. Ook Abigail Spencer als zijn fragiele, maar dappere zus Amantha doet het geweldig. Eigenlijk is geen enkele acteur verkeerd gecast in dit drama.

Waarom niet?We gaan het gewoon zeggen: geen enkele andere serie op dit moment komt zo dicht bij perfectie. Het enige waar wij ons aan storen is de bekrompenheid van de mensen uit de gemeenschap en dan met name die van Daniels stiefbroer Ted. Wel moeten we toegeven dat deze serie niet voor iedereen is. Wie graag wil weten hoe het zit en niet van rust houdt, zal Rectify meer dan eens als traag ervaren.

Blijven kijken? Het enige mogelijke antwoord is hier natuurlijk ja. Wij gaan zelfs nog een keer kijken tijdens de marathonvoorstelling van Amsterdam Series Weekend en wachten ondertussen ongeduldig op het tweede seizoen, dat er gelukkig sowieso gaat komen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.