Credits: AVROCredits: AVRO

RAMSES: miniserie

door • 11/01/2014 • RecensiesReacties (2)1089

Cast Maarten Heijmans, Noortje Herlaar, Thomas Cammaert, Hanne Arendzen en Xander van Vledder
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 4
Zender Nederland 2 (AVRO)
Awards Geen

Plot In begin jaren ’60 wordt Ramses Shaffy (Maarten Heijmans) de lieveling van het Nederlandse toneel, hij richt Shaffy Chantant op en wordt een nationale held. Dit alles met Liesbeth List (Noortje Herlaar) en Joop Admiraal (Thomas Cammaert) naast zich. Maar in de jaren daarna gaat hij uiteindelijk door drank en drugs ten onder.

Memorabele quote Ramses: “Eilandmeisje, jij gaat met mij zingen!”

Opvallend De Vlaamse acteur Thomas Cammaert schittert in RAMSES als de jonge Joop Admiraal. Die rol speelde hij ook al in de gelijknamige musical. Toen was William Spaaij, die toevallig weer de vriend van Noortje Herlaar is, zijn tegenspeler.

Hoe zit het in elkaar? Documentairemaker Michiel van Erp waagt zich voor het eerst aan een dramaserie en drukt daar meteen zijn eigen stempel op. Zo laat hij aan het eind van elke aflevering de verschillende personages een lied van Shaffy zingen, zonder dat dit een geforceerd musicaltafereel wordt. Maar ook monteerde hij zowel prachtig zwart-wit archiefmateriaal van Amsterdam uit de jaren zestig en zeventig als nieuw geschoten Super 8 filmmateriaal door de serie heen.

Waarom wel? Niets dan lof voor Noortje Herlaar, maar al onze complimenten gaan naar Maarten Heijmans. Hij speelt Ramses Shaffy niet, hij is het gewoon. We moeten toegeven dat we soms zelfs dachten dat de muziek van de echte Shaffy gebruikt werd, maar Heijmans zingt alles toch echt zelf. Hij brengt de chansonnier op magische wijze weer even tot leven. Die magie zit ‘m overigens ook in Amsterdam, dat als prachtig decor is gebruikt. Het hoofdpersonage maakt nachtelijke dwaaltochten door de stad en dat levert de meest mooie beelden op. Eigenlijk heeft RAMSES gewoon echt alles: sterk acteerwerk, mooie muziek, een knap decor en een schitterende cinematografie.

Waarom niet? Natuurlijk zijn er mensen die niets met Shaffy hebben, maar zelfs dat is eigenlijk geen reden om niet te kijken. Wat er dan wel minder is? Oké, als we even kritisch moeten zijn, dan is het wel lastig om in de eerste aflevering te komen. Alles gaat dan behoorlijk snel en de grootste hits zijn nog nergens te bekennen. Daar moeten we dan wel weer meteen bij vertellen dat de laatste aflevering uiteindelijk de beste is, en de serie in zijn geheel verschrikkelijk goed.

Blijven kijken? Het is een miniserie en dus komt er geen vervolg, maar de prachtige soundtrack eens opzetten kan natuurlijk wel. De nummers gezongen door Maarten Heijmans en Noortje Herlaar zijn ook zonder beeld heel fijn.

Gerelateerde berichten

2 Responses to RAMSES: miniserie

  1. Wat kunnen wij (Nederlanders) toch PRACHTIGE programma''s maken !!!!

  2. Wam Kers zegt:

    Ik vind Maarten Heijmans als Ramses goed voor de allerhoogste onderscheiding die er maar te vinden is. Geweldig!!!!!! HIJ IS RAMSES met die heftige egyptische ogen en z'n houding en in alles! Ook Thomas Cammaert als Joop Admiraal is erg goed. Lisbeth had wel wel meer mogen lijken! Kan Noortje niets aan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.