Credits: VARACredits: VARA

Couwenbergs collectie uit Overspel

door • 11/03/2014 • FeaturesReacties (0)2126

Iedere filmliefhebber weet dat een knappe Hollywoodfilm niet zonder een soundtrack of score van Hans Zimmer kan, maar in televisieseries speelt muziek ook een steeds grotere rol. Want wat zou Overspel zijn zonder de collectie van Couwenberg?

Je kunt van alles zeggen over Kees Prins’ personage Huub Couwenberg, zoals dat hij altijd moeilijk kijkt of niet bepaald de prijs voor beste vader verdiend, maar ontkennen dat hij een goede muzieksmaak heeft, is vrijwel onmogelijk.

De muziek die Couwenberg in zijn studiekamer afspeelt, is dan ook van groot belang voor de verhaallijnen van Overspel. Vooral in het tweede seizoen. Meestal trekt hij zich richting het eind van een aflevering even terug en draait dan een single uit de jaren zestig af op zijn platenspeler. Hij kijkt er meestal nogal zorgelijk bij, en dat is vaak wel terecht, zoals in de eerste aflevering Treintickets. Terwijl Couwenberg naar White Rabbit van Jefferson Airplane luistert, zien we verschillende gebeurtenissen voorbij komen die allemaal tot één ding leiden: de ontdekking dat Willem weg is.

Het op die manier gebruiken van muziek was dan ook een slimme zet van scenarist Frank Ketelaar. Niet alleen zet de muziek een bepaalde sfeer neer, het geeft Overspel ook een eigen karakter. En wanneer er weer eens een klassieker klinkt, weten we ook meteen dat we belangrijke beelden te zien krijgen. Zo draait Nina Simone’s Since I Fell For You als Iris probeert te begrijpen waarom Willem weg is en klinkt Bob Dylans The Girl From North Country op het moment dat Elsie iets verschrikkelijks ontdekt.

En hoewel één van de mooiste scènes uit dit seizoen bijna geluidloos is, speelt in de allerlaatste scène het liedje Where Do You Go To My Lovely schitterend de hoofdrol. Zo belangrijk is die collectie van Couwenberg dus.

Benieuwd welke platen er nog meer in de kast van Couwenberg staan? Klik hier voor zijn playlist op Spotify.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.