Credits: ShowtimeCredits: Showtime

Penny Dreadful: seizoen 1

door • 06/04/2015 • RecensiesReacties (0)392

Cast Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett, Simon Russel Beale en Helen McCrory
Genre Horror/drama
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender Showtime (Amerika)
Awards Critics Choice Award voor Beste Horrorserie en Meest Veelbelovende Nieuwe Serie

Plot Wanneer Mina, de dochter van avonturier Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) plotseling spoorloos verdwijnt, krijgt hij hulp in zijn zoektocht van de mysterieuze Vanessa Ives (Eva Green) en de charmante Ethan Chandler. De drie vermoeden dat bovennatuurlijke krachten betrokken zijn bij de verdwijning van Mina. Ondertussen worstelt Vanessa met haar eigen innerlijke (of toch letterlijke?) demonen en waarom is zij eigenlijk zo geïnteresseerd in het vinden van Mina?

Memorabele quote Vannessa neemt afscheid van Dorian Gray: “Mr. Gray, I am not the woman you think I am. And with you I’m not the woman I want to be.”

Opvallend Penny Dreadful is een verzamelterm voor een literatuurgenre ontstaan in Victoriaans Engeland. Met de toenemende industrialisering ontstond een groeiende behoefte aan goedkoop vermaak, in de vorm van literatuur. Penny Dreadfuls danken hun naam aan de prijs, een penny per boekje. Dreadful slaat op de de onderwerpen van de verhalen, zoals moord of het bovennatuurlijke. De serie Penny Dreadful speelt zich ook af in de 19e eeuw en sommige karakters komen direct uit Penny Dreadful literatuur.

Hoe zit het in elkaar? De ontvoering van Mina Harker staat in Penny Dreadful centraal, maar daarnaast spelen er in de stad nog veel meer mysterieuze zaken op de achtergrond. Elke aflevering komen we een stapje dichterbij de ontknoping, die overigens totaal onverwacht is. Blijven kijken dus!

Waarom wel? De serie maakt slim gebruik van een aantal 19e eeuwse personages uit het publieke domein. Zo ontmoeten we Dorian Gray, dr. Victor Frankenstein en Van Helsing. Voor de liefhebber van klassieke horrorverhalen is Penny Dreadful daarom echt een must-see: alle bekende personages samen in het Victoriaanse Londen. De combinatie van oude karakters en een nieuwe verhaalijn maakt de serie extra angstaanjagend.

Waarom niet? Penny Dreadful is een horrorserie, en het gevaar met dit genre dat het snel kitsch kan worden. Het blijft kennelijk lastig om aflevering naar aflevering eng te zijn zonder terug te vallen op clichés. De eeste paar afleveringen zijn dan ook heel sterk, maar na aflevering 5 probeert de serie je een beetje te veel te shockeren. Het einde is echter wel heel sterk.

Blijven kijken? Als je van horror houdt, is deze serie een aanrader. Het acteerwerk is sterk en de verhaallijn, hoe ingewikkeld ook, blijft boeien. De serie is in Amerika inmiddels al begonnen aan het tweede seizoen.

Het eerste seizoen van Penny Dreadful is vanaf 8 april 2015 beschikbaar op DVD en Blu-ray en wordt uitgegeven door Universal Home Entertainment.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.