Credits: VARACredits: VARA

Overspel: Treintickets & bijzondere omstandigheden

door • 26/10/2013 • FeaturesReacties (0)888

Overspel is, eigenlijk onbewust, Nynke’s favoriete Nederlandse serie geworden. In ieder geval is het de serie waar ze de meest positieve dingen over schrijft. En een stuk over het razend spannende begin van seizoen twee kan dan natuurlijk niet uitblijven.

Het heeft een tijd op zich laten wachten, maar het tweede seizoen begint op 26 oktober. Ik had het geluk dat ik de eerste twee afleveringen tijdens de persviewing al heb kunnen zien, en mag dan dus ook vertellen hoe goed en spannend het wel niet is en dat je écht moet gaan kijken.

Er was enigszins geheugenopfrissing nodig, want na zo’n tijd zit je natuurlijk niet meteen weer in het verhaal. Wel word je al bij de eerste scènes onmiddellijk het verhaal weer ingezogen, mede omdat de aflevering begint met een flashforward. Iris (Sylvia Hoeks) staat zenuwachtig op het station, duidelijk wachtend op iemand. Maar op wie? Waarom is diegene er nog niet? Waar gaat ze naartoe?

Het tweede seizoen van de serie gaat eigenlijk meteen weer verder waar seizoen één geëindigd is. Elsie (Rifka Lodeizen) zit in de gevangenis voor haar poging tot moord op Iris. Pepijn (Ramsey Nasr) en Iris zijn uit elkaar en proberen een regeling te treffen voor de zorg voor hun zoon. Iris en Willem (Fedja van Huêt) gaan samen verder, maar er wordt in de eerste twee afleveringen al duidelijk dat dit natuurlijk niet zonder slag of stoot gaat. Willem staat, ondanks dat hij gestopt is met werken voor Huub Couwenberg (Kees Prins) nog steeds niet helemaal los van de criminele praktijken van deze familie. Hij is opgeroepen als kroongetuige in een belangrijke fraudezaak. Maar dan verdwijnt hij..

Credits: VARA

Credits: VARA

De sfeer van Overspel heeft iets aparts en is heel onderscheidend. Dat is een belangrijke reden dat ik het zo’n sterke serie vind. De bepaalde manier van gesprekken, stiltes, muziek en beeld zetten in seizoen één iets moois neer, en ook in de eerste afleveringen van seizoen twee komt dit weer terug. De ringtone van Iris bijvoorbeeld. Heel typerend voor seizoen één, en in dit tweede seizoen werkt het nog steeds. Dit belooft een soort heftigere versie te worden van het eerste seizoen. De karakters ontwikkelen zich meer of laten juist een hele andere kant van zichzelf zien, de muziek is duisterder en gebeurtenissen (nu al) spannender.

Na het bekijken van de afleveringen interviewde ik een deel van de cast. Rifka Lodeizen bevestigde die opgevoerde spanning door het tweede seizoen als thriller te beschrijven. Ramsey Nasr omschrijft zijn personage als Pepijn 2.0. Dezelfde Pepijn, die net tot iets meer in staat is. Ben je al nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het filmpje met alle interviews. En Overspel kijken op zaterdag, natuurlijk!

Het tweede seizoen van Overspel is vanaf 26 oktober elke week te zien om 21.30 op Nederland 1.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.