Credits: VARACredits: VARA

Overspel: seizoen 1

door • 21/04/2013 • RecensiesReacties (0)1122

Cast Sylvia Hoeks, Ramsey Nasr, Fedja van Huêt, Rifka Lodeizen, Kees Prins, Guido Pollemans en Jeffrey Hamilton
Genre Drama/thriller
Speelduur 47 minuten
Aantal afleveringen 12
Zender Nederland 1 (VARA)
Awards Gouden Kalf voor Beste Actrice in een Telvisieserie (Rifka Lodeizen) en Beste Dramaserie

Plot 
Fotografe Iris (Sylvia Hoeks) is getrouwd met Pepijn (Ramsey Nasr), die werkt als officier van justitie. Op één van haar eigen fototentoonstellingen ontmoet Iris Willem (Fedja van Huêt). Een affaire volgt. Hiermee brengt Iris zichzelf in een ingewikkeldere situatie dan ze in eerste instantie dacht; Willem blijkt namelijk de advocaat te zijn van vastgoedmagnaat Huub Couwenberg (Kees Prins), waarmee juist Pepijn namens het OM in een juridisch gevecht verwikkeld zit.

Memorable quote Willem: “Dag Iris Hoegaarde, fotografe zonder foto.”

Opvallend Overspel is één van de weinige Nederlandse series in het genre psychologische thriller. Hoewel criminaliteit een rol speelt, wordt de spanning van de serie niet zozeer gebracht door de misdaadaspecten, maar meer door de karakters van de personages en hun onderlinge (soms ingewikkelde) relaties.

Hoe zit het in elkaar? Er zijn twee verhaallijnen in Overspel: één omvat het leven van Iris en haar gezin, de ander gaat over de familie Couwenberg. Als Iris een affaire met Willem begint komen de twee verhaallijnen samen. Willem is getrouwd met Elsie (Rifka Lodeizen), de dochter van vastgoedmagnaat Huub Couwenberg. Hij is de advocaat van de familie en ondersteunt de dubieuze zaken van Couwenberg. Pepijn doet een juridisch onderzoek naar Couwenberg, waardoor hij en Willem in de rechtszaal tegenover elkaar komen te staan.

Waarom wel? De plot van Overspel wordt snel duidelijk en het is hierdoor een goed te volgen serie. Al vanaf de eerste aflevering zijn de spanningen en ook de chemie tussen de personages merkbaar. Dat houdt meteen de aandacht vast. Sylvia Hoeks blijft goed in haar rol van de sombere en ietwat panische Iris en zet hierdoor een geloofwaardig personage neer. Ook Kees Prins lijkt geknipt voor de rol als dubieuze zakenman. Verder zorgt het gebruik van de twee verschillende verhaallijnen voor een fijne afwisseling.

Waarom niet? Het goed neergezette, sombere personage van Iris kan storend worden naarmate de serie verder gaat. Ze twijfelt eeuwig over alles, gedraagt zich vaak vreemd en ondanks haar succesvolle carrière als fotografe lijkt ze nog steeds niet helemaal zeker te zijn over wat ze wil en wie ze precies wil zijn.

Blijven kijken? Er zijn veel verschillende manieren waarop de serie verder zou kunnen gaan. Die onvoorspelbaarheid maakt nieuwsgierig. Het tweede seizoen, dat dit najaar begint, geven wij dan ook zeker een kans.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.