Credits: BBC AmericaCredits: BBC America

Orphan Black: seizoen 1

door • 19/08/2013 • RecensiesReacties (0)1408

Cast Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Dylan Bruce, Maria Doyle Kennedy, Kevin Hanchard, Skyler Wexler en Michael Mando
Genre Actie/drama/sci-fi
Speelduur 60 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender BBC America (Amerika)
Awards TCA Award voor Individual Achievement in Drama (Tatiana Maslany) en de Young Hollywood Award voor Breakthrough Performance Female (Tatiana Maslany)

Plot Sarah Manning (Tatiana Maslany) neemt de identiteit over van een vrouw die sprekend op haar lijkt, nadat die voor haar ogen zelfmoord pleegt. Sarah dacht in eerste instantie op die wijze uit haar problemen te kunnen komen, maar komt er al snel achter dat het leven dat ze nu heeft gekozen vele malen gecompliceerder in elkaar steekt. Was deze vrouw slechts een dubbelganger of heeft Sarah een heel andere band met haar wijlen spiegelbeeld?

Memorable quote Sarah: “Well, I’ve never known a blood relation, but being your twin certainly sucks.”

Opvallend Doordat Tatiana Maslany meerdere karakters vertolkt die dikwijls in één scène bijeen zijn, duurt het draaien daarvan soms wel 17 uur. Ondanks dat ziet co-creator Greame Manson niet alleen een acht seizoen lange serie voor zich, ook ziet hij een Orphan Black film wel zitten.

Hoe zit het in elkaar? In het begin tast de kijker, net als hoofdpersoon Sarah, in het duister over wat er allemaal gaande is. Maar naarmate de serie vordert komen we elke aflevering meer te weten over het mysterie en bekijken we situaties ook vanuit meerdere perspectieven. Hierdoor ben je tot op zekere hoogte alwetend en duurt het niet, in tegenstelling tot sommige andere series, eeuwig voor er vragen worden beantwoord. Desalniettemin behoudt Orphan Black de spanningsboog aflevering na aflevering.

Waarom wel? Er zijn vele acteurs die meerdere rollen binnen één film of serie hebben gespeeld, maar de manier waarop Tatiana Maslany dit doet is fenomenaal. Niet alleen slaagt zij erin totaal andere types neer te zetten, ook weet zij op verbluffende wijze te acteren wanneer één van haar types in de huid kruipt van een ander type. Ieder type heeft haar eigen trekjes. Hierdoor is het mogelijk om ze goed te herkennen, zelfs als ze zich voordoen als een ander. Naast dat de serie an sich enorm boeit door de mysterie en de bizarre situaties, zijn de prestaties van haar alleen al genoeg om de serie te kijken.

Waarom niet? Dat het in zekere zin science fiction is, betekent nog niet dat we alle onrealistische situaties hoeven te accepteren. Iemands identiteit overnemen zonder dat naasten van diegene iets doorhebben is op z’n minst twijfelachtig te noemen, zelfs als je qua uiterlijk nauwelijks verschilt. Wij vinden dat Orphan Black hier iets te kort schiet.

Blijven kijken? Absoluut. Seizoen twee is al bevestigd, er is dus ook iets om naar uit te kijken na het spannende eerste seizoen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.