Credits: JoJo Whilden / NetflixCredits: JoJo Whilden / Netflix

Orange is the New Black: seizoen 2

door • 07/10/2014 • RecensiesReacties staat uit voor Orange is the New Black: seizoen 2431

Cast  Taylor Schilling, Jason Biggs, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Michael Hamey, Michelle Hurst, Maria Dizzia, Natasha Lyonne en Pablo Schreiber
Genre Komedie/drama
Speelduur 50 minuten
Zender Netflix (Amerika / Nederland)
Awards Nominatie voor een Satellite Award voor Beste Komedie/Musical

Plot Piper Chapmans (Taylor Schilling) perfecte leven wordt ruw verstoord als zij wordt veroordeeld voor het vervoeren van drugsgeld in haar jongere jaren. Hoewel het haar niet gemakkelijk afgaat, leert de naïve Piper steeds beter hoe ze zich staande moet houden in vrouwengevangenis Litchfield. De komst van een nieuwe gevangene zorgt echter voor spanningen onder de gevangenen. Ondertussen ontdekt Piper, met hulp van buitenaf, dat de directie van Litchfield een groot geheim bewaart, wat de levens van het personeel en de gevangenen voorgoed kan veranderen.

Memorable quote Piper: “He’s a hitman?”
Joyce: “Mmm-Hmm.”
Piper: “Oh I thought he was a rapist. I’m so relieved!”

Opvallend Tijdens de titelsong van Orange is the New Black worden foto’s van echte gevangenen, en de foto van de echte Piper (Piper Kerman op wiens boek de serie gebaseerd is) getoond.

Hoe zit het in elkaar? De rode draad die door dit seizoen loopt, is de komst van nieuwe gevangene Vee, maar we leren net als in seizoen één elke aflevering weer meer over de geschiedenis van de gevangenen. Op deze manier gaat de serie dit seizoen weer verder waar het de vorige keer gestopt is.

Waarom wel? Eén van de mindere kanten van Orange is the New Black is dat hoofdpersoon Piper eigenlijk om de minst interessante reden in Litchfield zit. De serie lost dit echter slim op door de achtergronden van de verschillende personages te laten zien, door middel van flashbacks. Dit seizoen leren we meer over onder andere fan favorites Poussey en Taystee. Eén van de hoogtepunten is het verhaal van Lorna Morello, waarbij blijkt dat we in het eerste seizoen compleet op een dwaalspoor zijn gezet. Een andere positieve ontwikkeling is dat we meer leren over de privélevens van het personeel van Litchfield, met name de vreselijke directrice Natalie Figueroa. We krijgen dit seizoen zelfs een beetje sympathie voor Pennsatucky die, ja (spoiler alert) inderdaad nog leeft.

Waarom niet? Over het eerste seizoen schreven we het al: de seksscènes zijn wellicht iets te veel van het goede. Als je daar toen problemen mee had, is het misschien verstandig om deze keer niet te kijken. Hoewel de relatie tussen Piper en Alex even op een laag pitje wordt gezet, zijn de andere inmates des te actiever. Nicky Nichols en Big Boo zijn in een strijd om de meeste punten te scoren. En met punten bedoelen we de andere vrouwen in Litchfield (zelfs de bewakers zijn niet veilig). Ook is Orange is the New Black wel echt een serie die gemaakt is om achter elkaar gekeken te worden. Het is alsof het één lange film is en je mist als kijker een deel van de ervaring als je niet flink wat afleveringen achter elkaar kijkt.

Blijven kijken? Ja zeker. En er staat al een nieuw seizoen op de planning voor 2015, dus we moeten nog even wachten.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.