Credits: Barbara Nitke / NetflixCredits: Barbara Nitke / Netflix

Orange is the New Black: pilot

door • 12/07/2013 • RecensiesReacties (0)1314

Cast Taylor Schilling, Jason Biggs, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Michael Harney, Michelle Hurst, Maria Dizzia, Natasha Lyonne en Pablo Schreiber
Genre Komedie/drama
Speelduur 49 minuten
Première 11 juli 2013
Zender Netflix (Amerika)

Plot Piper Chapman (Taylor Schilling) komt terecht in vrouwengevangenis Litchfield, nadat ze veroordeeld is voor het in het bezit hebben van een koffer vol drugsgeld. Geld dat ze vervoerde voor internationale drugssmokkelaar Alex Vause (Laura Prepon), haar voormalige lesbische minnares. Chapman moet vijftien maanden lang de ontberingen van de gevangenis zien te overleven en zich hiervoor misschien wel voordoen als een ander persoon.

Opvallend Orange is the New Black is een waargebeurd verhaal en gebaseerd op het boek van Piper Kerman: My Year in a Women’s Prison. Kerman kwam als roekeloze twintiger in 1993 in contact met drugssmokkelaar Nora, door medeplichtigheid aan Nora’s activiteiten werd zij in 2004 veroordeeld.

Waarom wel? De serie is slim, grappig en ontroerend. Chapman komt als mooie blanke vrouw in een gevangenis terecht waar een duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende rassen, wat al meteen duidelijk wordt gemaakt voordat ze haar cel betreedt: “We look out for our own.” Litchfield voelt als een realistische plaats en de personages lijken heel echt. Chapman ontmoet tijdens haar gevangenschap verschillende vrouwen met uiteenlopende karakters. Gelukkig is er in het geval van Orange ook geen sprake van een serie die zich enkel richt op de clichés, denk aan catfights en lesbische fantasieën.

Waarom niet? Hoewel de serie ook aangeduid wordt als komedie, is het toch voornamelijk een drama. Het verhaal heeft een trieste ondertoon, maar wordt wel op een luchtige manier verteld. Als je puur kijkt om te lachen is dit dus een no-go. Daarnaast is het met zestig minuten per aflevering geen serie die je even snel tussendoor kijkt.

Blijven kijken? Ja, ja, ja! Orange is een behendige mix van drama en komedie! De serie is, voor de pilot uitgezonden werd, al vernieuwd voor een tweede seizoen, dus nog genoeg afleveringen waar we van kunnen gaan genieten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.