dextertumblr_mavorhix1l1rgd96fo1_500

Openingscredits verdienen meer credits

door • 27/12/2012 • FeaturesReacties (0)343

Je ligt in bed, laptop op schoot. Nog één aflevering van je favoriete serie voor het slapen. Maar dan gebeurt er iets vreselijks: je moet bijna twee minuten openingscredits kijken. Dat filmpje dat elke keer hetzelfde is, waar al die namen in beeld komen die jij niet kent. Snel doorspoelen! Doe het niet! De openingscredits vertellen je in die paar minuten zoveel meer over je serie dan je denkt. 

Game of Thrones
Hoe kun je beter de epiek van de wereld van Westeros uitbeelden dan door deze wereld letterlijk te laten zien? De schaal van Game of Thrones wordt pas duidelijk door deze opening. Het gaat niet om een simpel kasteel, maar om een heel koninkrijk. Een heel fucking koninkrijk. The stakes have never been higher.

The Simpsons
De langst lopende serie uit het rijtje. De openingscredits van The Simpsons zijn zo iconisch geworden, omdat ze nooit saai zijn. Er gebeurt zoveel voordat de familie Simpson samen op de bank zit, dat je steeds nieuwe dingen ontdekt. Voeg daaraan toe dat de makers constant inspringen op de actualiteit door kleine veranderingen aan te brengen – zoals de strafregels die Bart opschrijft – en je hebt een klassieker.

Homeland
Eén van de meest intense intro’s. De opening vertelt je niet alleen informatie uit de serie, de dreiging van terroristen, maar laat ook shots uit het verleden van hoofdpersonage Carrie zien. Dat alles heel snel gemonteerd met diverse nieuwsbeelden en shots van verontruste presidenten. Je weet meteen: het is ernst.

Dexter
Dexter Morgan is een seriemoordenaar. De hele serie ademt beklemming en spanning, wat in de intro vet wordt aangezet. We volgen Dexter’s ochtendritueel in een serie shots om naar van te worden. Dexter snijdt in extreme close-up een bloedsinasappel door, eet zijn gebakken eitje met een goede lading ketchup en maalt koffiebonen met iets te veel plezier. Het is naar, het is verontrustend, het is Dexter.

Friends
De exemplarische sitcom levert even exemplarische openingscredits. Wat laten ze zien? Gewoon, lol hebben met je vrienden. Zoals ook de serie gaat over lol hebben met je vrienden. En wat is leuker dan met zijn allen in een fontein springen? Niet voor niets werd de titelsong van The Rembrandts een gigantische hit en wordt hij nog steeds gedraaid op menig slumber- of karaokeparty.

Entourage
Probeer deze opening te kijken zonder een domme grijns op je gezicht. Probeer het maar. Het lukt niet. In twee minuten lukt het de intro van Entourage elke keer om je de wereld van de rich and famous in te trekken. De namen van de hoofdrolspelers op billboards. De onmogelijk coole auto en dito soundtrack. Je kan alles maken. Je zit in Entourage. Haal die domme grijns van je gezicht.

Breaking Bad
Een voorbeeldje van hoe het niet moet. De opening van Breaking Bad is dan wel snel voorbij, hij vertelt je niks over de serie, behalve dat het iets met scheikunde te maken heeft. Enigmatisch is het wel, maar of je nou een beeld van de serie krijgt? Tip: probeer iets met bewegende plaatjes. Van acteurs en zo. En maak het iets langer. Je wil toch iets door te spoelen hebben..

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.