Credits: Colleen Hayes / ABCCredits: Colleen Hayes / ABC

Onze Emmy’s: Beste Vrouwelijke Bijrol in een Dramaserie

door • 05/07/2013 • FeaturesReacties (0)255

De publicisten voor de Emmy-campagnes maken overuren en ook op de redactie raken we er niet over uitgepraat. Wie worden er in juli genomineerd voor een Primetime Emmy? Ongeduldig als we zijn, nomineren wij alvast onze eigen favorieten. Deze keer de vrouwen die aan de zijlijn staan, maar zonder wie geen serie zou kunnen in de categorie: Beste Vrouwelijke Bijrol in een Dramaserie.

Steffie: Abigail Spencer in Rectify
Vrouwelijke personages worden steeds interessanter en complexer, en dat is goed terug te zien in Abigail Spencers laatste rol. Ze speelt Amantha, de zus van Daniel, die onlangs na negentien jaar gevangenisstraf vrij kwam. In de pilot noemt ze haar broer na zijn vrijlating perfect, en precies in dat moment is zij dat ook als actrice. De ontlading en haar kinderlijke vreugde zijn prachtig om te zien, maar tegelijkertijd zien we haar worstelen, en die gelaagdheid maakt haar spel zo krachtig. De show wordt gezien als game changer, maar eigenlijk is Spencer dat zelf. Nog nooit zag ik zo’n pure televisieactrice.

Kirsten: Madeleine Stowe in Revenge
Ze zorgt er voor dat alle andere vrouwen op televisie saaie lieverdjes zijn. Niemand is zo gemeen als Madeleine Stowes ijskoningin Victoria Grayson in Revenge. Victoria is de glamoureuze, maar krachtige matriarch van de familie Grayson, die er alles voor over heeft om haar sociale status te beschermen. En hoe. Tegenspeelster Emily VanCamp weet het als geen ander: Victoria’s blikken kunnen doden. In het eerste seizoen zagen we enkel die kant van Stowes personage, maar in seizoen twee wordt ze iedere aflevering een stukje menselijker. Ze blijft mysterieus, maar haar karakter krijgt steeds meer diepte. Die diepte geeft Stowe, met verschillende emoties, fenomenaal weer.

Thijs: Sarah Rafferty in Suits
Een aflevering van Suits is niet compleet zonder minstens een keer hardop lachen om de roodharige diva in de cubicle voor Harvey Spectre’s kantoor. Donna is als hilarische spin in het web bij Pearson Hardman een van de meest toevoegende bijrollen in een serie ooit. Met haar ondeugende blik krijgt ze bijna alles voor elkaar. En als die even niet werkt heeft ze altijd nog haar nephuilbui. Sarah Rafferty maakt van een relatief kleine rol als secretaresse een reden om de tv aan te zetten. Een Emmy is daarmee wel op zijn plaats.

Marloes: Monica Potter in Parenthood
Hoewel Parenthood er om bekend staat elke aflevering zijn kijkers in tranen te krijgen, deed Monica Potter daar nog een schepje bovenop met haar verhaallijn in seizoen vier. Kristina, haar personage, krijgt borstkanker. Een behoorlijke uitdaging als acteur, maar Monica ging er vol overgave in en wist te overtuigen. Niemand maakte dit seizoen zoveel indruk op mij als zij. De strijdlust, het verdriet, de angst om haar kinderen niet te zien opgroeien; ze weet elke emotie geloofwaardig te brengen. De tissues waren niet aan te slepen in mijn huis. Wat mij betreft verdient ze alle awards dit seizoen.

Julien: Kate Mara in House of Cards
Washington D.C., je moet er wat voor over hebben om daar het nieuws te brengen. Mara bouwt in dertien afleveringen een fantastische relatie op met tegenspeler Kevin Spacey. Deze relatie, die zij met haar lichaam betaalt, is haar weg naar de harde waarheid van de Amerikaanse politiek. Mara weet zichzelf gedurende het seizoen te transformeren van een irritant kreng naar een broodnodig personage. Ik kan haar niet meer missen en ik wil haar dan ook steeds vaker zien. Ze weet niet alleen zichzelf naar een hoger niveau te tillen, maar ook Kevin Spacey kan van geluk spreken dat hij met Kate Mara mag samenwerken.

Yves: Emilia Clarke in Game of Thrones
Laten we eerlijk zijn: Daenerys Targaryen is de tofste powerwoman in een lange tijd, en bovendien één van de sterkste personages uit Game of Thrones, wat geen makkelijke opgave is. Daar komt nog bij dat ze ook de knapste is, niet geheel onbelangrijk. Maar zonder dollen, Emilia Clarke heeft zich de afgelopen drie jaar bewezen als een ijzersterke actrice en drakenopvoeder. Haar Daenerys blijft onvoorspelbaar en mysterieus, maar tegelijk boeiend en sterk. De kleine liefdesaffaire die seizoen drie liet zien, gaf ons een nieuwe laag in het personage. En ze heeft draken. En had ik al gezegd dat ze jawdropping knap is?

Vorige week keken we naar de mannen in de categorie: Beste Mannelijke Bijrol in een Dramaserie.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.