Credits: NBCCredits: NBC

Onze Emmy’s: Beste Mannelijke Bijrol in een Dramaserie

door • 28/06/2013 • FeaturesReacties (0)459

De publicisten voor de Emmy-campagnes maken overuren en ook op de redactie raken we er niet over uitgepraat. Wie worden er in juli genomineerd voor een Primetime Emmy? Ongeduldig als we zijn, nomineren wij alvast onze eigen favorieten. We zijn toe aan de bijrollen en beginnen met de categorie: Beste Mannelijke Bijrol in een Dramaserie.

Thijs: Mads Mikkelsen in Hannibal
Het leek onmogelijk om Anthony Hopkins’ vertolking van Dr. Lecter te doen vergeten. Mikkelsen deed het. Sterker, tijdens dit meeslepende seizoen heeft hij misschien wel de nieuwe standaard gezet. Zijn subtiele switch tussen meedenkend onderzoeker en angstaanjagende killer is fenomenaal. De ene scène zie je hem achteloos op een vermoedelijk slachtoffer afstappen. Het volgende moment laat hij zijn slagersmes door een stuk lever gaan. De ijskoude blik van de Deen blijft hetzelfde, waardoor je de gebeurtenissen niet los van elkaar kunt blijven zien. Geef die man zijn verdiende Emmy.

Steffie: Michael Cudlitz in Southland
Dat ik Michael Cudlitz nog eens boven Benjamin McKenzie zou verkiezen, wie had dat gedacht. Agent John Cooper begon voor mij als een oude zeur, maar ik begon met elke aflevering meer aan hem te wennen. Hij bleef een zeur, dat wel. Toch bleek hij meer dan dat te zijn. Zijn haast dubbele persoonlijkheid is ontzettend intrigerend. Want wat is ‘ie hard en wat kan ‘ie schreeuwen en cynisch zijn. Ondertussen laat Cudlitz zien dat zijn personage eigenlijk een klein hartje heeft en meer problemen dan hij aankan. Dat bleek wel op zijn hoogte- en dieptepunt in de prachtige seriesfinale.

Marloes: Aaron Paul in Breaking Bad
Ik weet het nog precies. Een aflevering genaamd Peekaboo, halverwege seizoen twee, was het moment waarop ik (en iedereen) verliefd werd op Jesse Pinkman en alle andere karakters een stap terug moesten doen. Gedurende de loop van de serie is Jesse veranderd van een jonge, arrogante, coke-snuivende assistent naar een tragische held. Aaron en de schrijvers hebben een karakter gecreëerd waar we van zijn gaan houden, ondanks zijn vele gebreken. Hoewel al twee Emmy’s op zak voor deze rol, verdient hij hem wat mij betreft ook dit jaar weer. Een mooie afsluiting van vijf jaar Breaking Bad en Jesse Pinkman.

Ruden: Norman Reedus in The Walking Dead
Nog voordat je definitief gecast bent, leef je je als acteur in voor een rol om te auditeren. Daar begint je personage switch. Bij vele vertolkingen blijf je, als kijker, echter beseffen dat het maar spel is en dat de acterende persoon na het woord cut weer zichzelf is. Reedus heeft het bij mij voor elkaar gekregen dat ik me moeilijk kan voorstellen dat ‘ie in het echt anders is. Norman Reedus gaat na een draaidag naar huis als Daryl Dixon, legt zijn kruisboog op zijn nachtkastje en gaat slapen. Dat beeld lijkt zo logisch en is dat in werkelijk absoluut niet. Als je dat kan als acteur, dan mag je op z’n minst genomineerd worden voor een Emmy. “And the Emmy for best actor goes to… Daryl Di.., my bad, Norman Reedus!”

Bart: Walton Goggins in Justified
In Justified speelt Walton Goggins de enige vaste bad-guy van de serie, Boyd Crowder. Hij is samen met hoofdrolspeler Raylan Givens opgegroeid. Ze staan nu aan verschillende kanten van de wet, waardoor ze veel confrontaties hebben. Doordat ze elkaar zo goed kennen ontstaan er vaak lange, sterk geschreven dialogen. Daarin laat Walton Goggins zien hoe goed hij is. Met steeds de juiste mate van dreiging, ironie of verbaasdheid zet hij de scènes naar zijn hand. Onderstaande scène is daar een goed voorbeeld van. En als woorden niet meer voldoen, is Goggins ook niet bang om geweld te gebruiken.

Sonny: Peter Dinkelage in Game of Thrones
Koning, keizer en admiraal van Game of Thrones. Als Tyrion Lannister kan Peter Dinkelage zich compleet uitleven. De kleine grote man is gevat, snedig en acteert de pannen van het dak. Vrijwel iedere aflevering heeft Dinkelage een scene waarin hij zich kan onderscheiden. Hij zet zijn personage zo sterk neer dat je meteen met hem mee leeft en ondanks dat hij van de familie Lannister is je toch wel voor hem juicht. In onderstaande filmpje zijn de beste momenten van Dinkelageuit seizoen drie te zien. Het hoogtepunt is de beroemde scène met het schuiven van de stoel.


Vorige week bespraken we de meest hilarische televisievrouwen in de categorie: Beste Actrice in een Komedieserie.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.