Credits: Nathaniel Bell / NetflixCredits: Nathaniel Bell / Netflix

Onze Emmy’s: Beste Actrice in een Dramaserie

door • 26/06/2014 • FeaturesReacties (0)416

Het lobbyen voor de Emmy’s is begonnen en ook op de redactie raken we er niet over uitgepraat. Wie worden er in juli genomineerd voor een Primetime Emmy? Ongeduldig als we zijn, nomineren we alvast onze eigen favorieten en gedroomde winnaars. Vandaag bekijken we leading ladies in de categorie: Beste Actrice in een Dramaserie.

Steffie: Lizzy Caplan in Masters of Sex
Een actrice in een periodedrama moet wel sterk zijn, want eigenlijk is dat natuurlijk nog altijd een mannenwereld. Denk maar aan Mad Men. Wat Elisabeth Moss voor die serie is, betekent Lizzy Caplan voor de nieuwe dramaserie Masters of Sex. De titel verwijst misschien wel naar het personage van Michael Sheen, maar Caplan is de echte ster. Ze zet haar personage mysterieus neer zonder vaag te worden. Ze maakt van Virginia een uitgesproken, gewaagde vrouw, die niet bang is om haar charme in de strijd te gooien en bovendien van seks te genieten. Elke scène die ze heeft eist ze op, want er is op dit moment geen actrice die beter een monoloog kan houden dan zij. Alleen al die stem geeft haar recht op een Emmy.

Kirsten: Tatiana Maslany in Orphan Black
Wanneer je naar Orphan Black kijkt, heb je het idee dat je naar een serie met een veelkoppige cast kijkt. Maar niets is minder waar. Tatiana Maslany neemt meerdere rollen voor haar rekening, en doet dat op fenomenale wijze. Niet alleen slaagt zij erin totaal andere types neer te zetten, ook weet zij op verbluffende wijze te acteren wanneer één van haar types in de huid kruipt van een ander type. Ieder type heeft haar eigen trekjes. Hierdoor is het mogelijk om ze goed te herkennen, zelfs als ze zich voordoen als een ander. Naast dat de serie an sich enorm boeit door de mysterie en de bizarre situaties, zijn de prestaties van haar alleen al genoeg om de serie te kijken. Een Emmy lijkt me daarom meer dan verdiend.

Anna: Stana Katic in Castle
Dat Stana Katic nog nooit een Emmy heeft gewonnen, is iets waar ik bijna wakker van zou kunnen liggen. Vooral in het afgelopen seizoen van Castle heeft ze laten zien dat ze een geweldige actrice is, die zeker tot de top behoort. Dit seizoen zat boordevol emotionele en vrij heftige afleveringen, waar ze helemaal tot haar recht kwam. Waarschijnlijk zou Stana meer kans maken op een Emmy als ze in nog grotere producties een rol met nog veel meer mogelijkheden zou spelen, maar om Kate Beckett op zo’n fenomenale, pure manier neer te zetten, moet je toch wel Katic heten. Wat mij betreft mag Stana de grote verrassing van dit jaar worden, want dat verdient ze echt!

Julia: Robin Wright in House of Cards
Hoe Robin Wright de afgelopen jaren haar talent verzilverde in de rol van ‘vrouw van een politicus’ Claire Underwood is verreweg één van de beste prestaties die ik dit jaar heb gezien. De ijzige kou en kilte van Claire zitten namelijk pas in haar tweede laag. Het eerste wat je ziet is een rechtvaardige, soft-spoken en professionele zakenvrouw. Daaronder zit een meedogenloze, strategische speler die met haar langetermijnplannen Washington bestiert. Spéél het maar eens. Ze maakt dat we met zo’n onsympathiek personage, en dat geldt overigens ook voor haar fantastische tegenspeler Kevin Spacey, tóch meeleven en sympathie voelen. We hate to love them. Knap.

Floris: Emmy Rossum in Shameless
Deze actrice met Nederlandse voorouders brak al voor ze volwassen was door met een rol in Mystic River, naast Sean Penn. Een jaar later bevestigde ze haar talent in de kaskraker The Day After Tomorrow. Gestaag kabbelde haar carrière voort, tot ze in 2010 de hoofdrol in de hitserie Shameless toebedeeld kreeg. Nu al vier seizoenen (met een vijfde op komst) speelt ze de oudste zus in een familie waar de Tokkies zich voor zouden schamen. Met verve. Vol overgave stort ze zich in haar rol als ouder van het gezin, vanwege een alcoholische vader en manisch depressieve en afwezige moeder.

Michelle: Teri Polo in The Fosters
Teri Polo speelt niet dat ze Stef Foster is, ze ìs Stef Foster. De overtuiging waarmee een hetero actrice de rol van een lesbische vrouw neer kan zetten is in het geval van Teri Polo enorm. De chemie met haar medespelers, voornamelijk Sherri Saum als haar partner Lena, is zo echt, je gelooft alles. Teri Polo is een natuurtalent, de rol van Stef is haar op het lijf geschreven. De actrice, bekend van o.a. de film Meet the Fockers, zet zichzelf op de kaart met deze geweldige, overtuigende prestatie. Niet alleen op dramatisch gebied, maar ook zeker qua humor is zij een aanwinst voor het huidige televisielandschap.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.